ΕΛΛΑΔΑ

Κλήσεις από... drones έρχονται στον ΒΟΑΚ - Θα τα χειρίζονται αστυνομικοί της Τροχαίας

Κλήσεις από... drones έρχονται στον ΒΟΑΚ - Θα τα χειρίζονται αστυνομικοί της Τροχαίας
Intime News | ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η Τροχαία θα χρησιμοποιήσει υπερσύγχρονα drones προκειμένου να καταγράφει παραβιάσεις των οδηγών 

Το ιπτάμενο σύστημα αστυνόμευσης θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε έναν από τους πιο «αιματοβαμμένους» δρόμους της Ευρώπης (ΒΟΑΚ), με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια και στους υπόλοιπους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας.

Οδηγοί που μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, επιβάτες χωρίς ζώνη, επικίνδυνες προσπεράσεις. Είναι μερικές μόνο από τις παραβάσεις που τα νέα υπερσύγχρονα drones θα μπορούν να καταγράφουν με ευκολία πετώντας σε ύψος που θα φτάνει τα 120 μέτρα. Η εμβέλεια θα αγγίζει τα 10 χλμ. έτσι ώστε να μπορούν να καταγράφουν εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος του ΒΟΑΚ το μήκος του οποίου φτάνει τα 313 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr οι αστυνομικοί της Τροχαίας που θα χειρίζονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να περάσουν το επόμενο διάστημα ειδική εκπαίδευση για να μπορέσουν να εξοικειωθούν με τα εξελιγμένα τεχνικά μοντέλα που θα καταφθάσουν στη χώρα μας.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα επιχειρήσεων σε διαφορετικά σημεία του οδικού άξονα για τον χειρισμό και την «υποδοχή» της εικόνας που θα καταγράφεται. Το συνολικό κόστος της νέας υλικοτεχνικής υποδομής που θα χρησιμοποιηθεί από τα τμήματα της Τροχαίας του ΒΟΑΚ, αλλά και σε άλλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, θα φτάσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν εγκριθεί.

Ίδιο σύστημα και στην Πατρών - Πύργου

Η χρήση των drones αναμένεται μεταξύ άλλων να βοηθήσει στην ομαλότερη λειτουργία της κυκλοφορίας των οχημάτων, να επιταχύνει σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες συλλέγοντας από αέρος στοιχεία για τροχαία ατυχήματα, ενώ θα αποτελέσει και ένα ακόμα «όπλο» στην καταγραφή παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Με πρωτοβουλία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, αποφασίστηκε τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εγκατασταθούν στην Κρήτη, ενώ επόμενη προτεραιότητα είναι το οδικό δίκτυο μεταξύ Πάτρας και Πύργου. Εκεί σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσουν να πετάνε 3 ακόμα, μετά την πρώτη πιλοτική δοκιμή στον ΒΟΑΚ. Πρόκειται για τους δύο δρόμους στους οποίους καταγράφονται τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα, αλλά και δύο από τους πιο αιματοβαμμένους δρόμους στην Ευρώπη.

«Θα βοηθήσει πολύ, θα είναι το αποκορύφωμα της εποπτείας. Πρόκειται για προσωπική απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., πιέσαμε κι εμείς να γίνει κάτι καλό. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο αλλά πρέπει κι εμείς να συνετιστούμε με τις προδιαγραφές αυτού του δρόμου», αναφέρει χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Σταύρος Πολέντας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων «Αγιος Χριστόφορος».

Ο συγκεκριμένος σύλλογος είχε δωρήσει ένα χρόνο, πριν με την οικονομική συνδρομή από φορείς των Χανίων, 2 drones τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται πιλοτικά από το Τμήμα του ΒΟΑΚ Χανίων και την Τροχαία του νομού. Τα συγκεκριμένα, που διαφέρουν τεχνολογικά από αυτά που θα εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα στην Κρήτη, καταγράφουν αεροφωτογραφίες στα τροχαία ατυχήματα διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο το έργο των αρχών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στον Άγιο Παντελεήμονα: Με τέσσερις σφαίρες σκότωσαν τον 39χρονο – Ποιο ήταν το θύμα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου – Έρχονται «εν δυνάμει επικίνδυνες καταιγίδες από Τετάρτη»

Θα νικούσε στο GNTM: Η 18χρονη που χάζεψε τους πάντες στο «The Voice» (Vid)