ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης: «Ο ιός δεν έχει φύγει, η νόσος θα μας απασχολήσει στο μέλλον»

Τζανάκης: «Ο ιός δεν έχει φύγει, η νόσος θα μας απασχολήσει στο μέλλον»
ΙΝΤΙΜΕ

«Η νόσος θα μας απασχολήσει στο μέλλον, όπως και άλλα νοσήματα όπως η γρίπη», δήλωσε χαρακτηριστικά καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμά πως ο κορoνοϊός θα περάσει σε ενδημική φάση, καθώς η κοινωνία έχει τα όπλα να νικήσει την πανδημία.

«Ο ιός δεν έχει φύγει, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε με την κοινωνία έξω από τα σπίτια της με μέτρα και προσοχή, με μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός, και καραντίνα για όσους είναι ασθενείς», δήλωσε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Mega και στη συνέχεια δήλωσε πως δεν συμφωνεί με τις κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε πως η καραντίνα θα αποτελεί παρελθόν για τους Βρετανούς, ακόμα και εάν νοσούν.

«Η κοινωνία, μη μπορώντας να αντέξει την επέλαση του ιού, τροποποιεί την κανονικότητά της προκειμένου να μην έχουμε άσχημες εξελίξεις. Έχουμε αυτή τη στιγμή το σύνολο των εμβολιασμών, τη φυσική νόσηση, η οποία έδωσε ανοσιακό υπόστρωμα στον πληθυσμό και μπαίνουμε σε διαδικασία πολλών κρουσμάτων, αλλά λίγων νοσηλειών».

Όπως τόνισε ο καθηγητής, τον Φεβρουάριο σημειώθηκε πτώση 20% στους θανάτους και ο ίδιος ελπίζει ότι μέσα στους επόμενους μήνες το ποσοστό των θανάτων θα χαμηλώσει κι άλλο, με τον ίδιο να εκτιμάει πως αυτό θα συμβεί αργά, προς το τέλος της άνοιξης, εφόσον ο ιός δεν κάνει κάποια έκπληξη με νέο τροποποιημένο στέλεχος.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως ο κορονοϊός θα καταλήξει σαν την εποχική γρίπη και πιθανότατα θα κάνουμε ένα εμβόλιο τον χρόνο, ενώ εάν σημειωθούν εξάρσεις τα μέτρα μπορεί να ενταθούν.

Τέλος, τόνισε πως μέχρι να μπούμε σε μία τέλεια κανονικότητα θα πρότεινε στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα να φορούν μάσκα, ιδιαίτερα σε μέρη με συνωστισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα στον τουρισμό και άρση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους – Οι αλλαγές που εξετάζονται

Θεμιστοκλέους: Η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους θα φύγει τελευταία – Τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά