ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη για μίζα 500.000 ευρώ ο πρώην αναπληρωτής Γ.Δ. Εξοπλισμών

Συνελήφθη για μίζα 500.000 ευρώ ο πρώην αναπληρωτής Γ.Δ. Εξοπλισμών

Ένταλμα σύλληψης του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου εξέδωσε ο ειδικός ανακριτής για θέματα διαφθοράς κ. Σπύρος Γεωργουλέας.

Το ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθη τελικά ο Αντώνης Κάντας αφορά στα της άμεσης συνέργειας στην απιστία (σ.σ έχει παραγραφεί) του Άκη Τσοχατζόπουλου επί υπουργίας του οποίου υπεγράφη το Σεπτέμβρη του 1999 η σύμβαση για την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και ο εκσυγχρονισμός του (ΕΡΜΗΣ 2), της δωροδοκία 500.000 ευρώ από άγνωστο εκπρόσωπο της Siemens και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Ο κατηγορούμενος πρόκειται να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα έπειτα από προθεσμία που έλαβε προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή και ως τότε παραμένει κρατούμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε λογαριασμό του Αντώνη Κάντα σε ελβετική τράπεζα εντοπίστηκε έμβασμα ύψους 500.000 ευρώ και με βάση τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο ειδικός ανακριτής το ποσό αυτό όχι μόνο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα του κατηγορούμενου αλλά φαίνεται να «φτάνει» στην Ελβετία μέσω της εταιρίας MARTHA HOLDINGS που έχει συνδεθεί με τον Πρόδρομο Μαυρίδη, πρώην στέλεχος της Siemens που είχε κριθεί προφυλακιστέος για το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού.

Ο ίδιος πάντως έχει υποστηρίξει ότι είχε το ποσό σε θυρίδα και την περίοδο εκείνη αποφάσισε να το βγάλει στο εξωτερικό.

Για το σύστημα ΕΡΜΗΣ είχε αποφασιστεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός αλλά όταν ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ανατέθηκε το έργο απευθείας στην ΕΑΒ με υπό κατασκευάστρια τη Siemens. Διαπιστώθηκε ότι η σύμβαση ήταν υπερκοστολογημένη κατά 25% καθώς σύμφωνα με την ανώτατη τιμή υπερκοστολόγησης του ΝΑΤΟ το «ταβάνι» ήταν 11%. Το ποσό της σύμβασης ήταν 216 εκατ. ευρώ ενώ θα έπρεπε να είναι κατά 25% χαμηλότερο. Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αν και έχει πληρωθεί πάνω από το μισό του κόστους του.