ΚΑΙΡΟΣ

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Ελπίδα» - Πότε θα το «στρώσει» στην Αθήνα

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Ελπίδα» - Πότε θα το «στρώσει» στην Αθήνα
Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα
Intime News

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Στα «λευκά» ντύνεται η χώρα από το βράδυ της Παρασκευής (21/1). Τριήμερο με πολικές θερμοκρασίες στα βόρεια – Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα – Όσα αναφέρει ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr

Από το βράδυ της Παρασκευής (21/1) η κακοκαιρία «Ελπίδα» ξεκινά να «χτυπάει» τη χώρα, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα με κατεύθυνση προς το νότο.

Το Σάββατο (22/1) αναμένουμε ένα γρήγορο πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» από τη Στερεά Ελλάδα ενώ δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια και στην Αττική, ειδικά σε μεγάλο υψόμετρο, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν χιόνια στην Αθήνα από τη Δευτέρα (24/1), με τον κ. Κώστα Λαγουβάρδο να αναφέρει στο Newsbomb.gr πως το δεύτερο «κύμα» της κακοκαιρίας «Ελπίδα», να ξεκινάει από την ερχόμενη βδομάδα.

«Από το Σάββατο (22/1) θα έχουμε κρύο σε όλη την Ελλάδα και στα λευκά αναμένεται να ''ντυθούν'' περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά της Στερεάς Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια και στην Αττική αλλά σε μεγάλα υψόμετρα, ενώ θα έχουμε και έντονες βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας», ανέφερε αρχικά ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Μικρό… διάλλειμα και χιόνια από Δευτέρα

«Την Κυριακή (23/1) ο υδράργυρος θα έχει μικρή άνοδο και από τη Δευτέρα (24/1) ξεκινά το δεύτερο ''κύμα’' της κακοκαιρίας, το οποίο θα είναι πιο βαρύ.

Δευτέρα και Τρίτη θα είναι οι χειρότερες μέρες, με τα προγνωστικά μοντέλα να δείχνουν παγετό στη βόρεια Ελλάδα με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα τους -15 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιόνια θα δούμε στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Κρήτη και στην Αττική, ακόμα και μέσα στην Αθήνα», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο καιρός το Σάββατο

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και μετά το μεσημέρι βαθμιαία ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι το μεσημέρι θα πνέουν δυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξεως των 5 με 8 βαθμών Κελσίου, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 3 με 5 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 6 με 8, στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 13 και μόνο στη νότια νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις

  • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
  • Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή της χιονοθύελλας

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Για παγετό - Προετοιμαστείτε

  • Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

  • Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
  • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
  • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
  • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).
  • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
  • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Όταν επικρατήσει παγετός

  • Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης
  • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
  • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
  • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Για επιπλέον οδηγίες μπορείτε να απευθύνεστε στους κατά τόπους φορείς ύδρευσης (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης: