ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με την κλοπή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη

Θρίλερ με την κλοπή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη

Η πολύτιμη λειψανοθήκη μαζί με οστά του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου έγινε λεία κλεφτών στις αρχές Απριλίου, κατά τη διάρκεια προσκυνήματος σε εκκλησία της Σωζόπολης, στη Βουλγαρία.

Μετά την οργή των πιστών και τις εκκλήσεις του επισκόπου της πόλης Σλίβεν, η λειψανοθήκη επεστράφη, όπως έγινε γνωστό σήμερα, χωρίς όμως τα ιερά οστά στο σύνολό τους. Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ένα οστό έλειπε.

Η λειψανοθήκη, κατασκευασμένη από χρυσό και ασήμι, ήταν προσωπική δωρεά του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ. Τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή είχαν ανακαλυφθεί μέσα σε μια κιβωτό από αλάβαστρο, σε ανασκαφή στο νησί «Άγιος Ιωάννης» κοντά στη νότια παραλία της Μαύρης Θάλασσας, το 2010. Επρόκειτο για ένα δόντι και οστά από το χέρι και το πρόσωπο του Αγίου Ιωάννη. Η κιβωτός ήταν θαμμένη στις βάσεις μιας εκκλησίας στο νησί, με προστάτη τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά στα αρχαία χρόνια.

Ο μητροπολίτης Ιωαννήκιος επανέλαβε την έκκλησή του για την επιστροφή του συνόλου των ιερών λειψάνων, χαρακτηρίζοντας την κλοπή «βαριά αμαρτία», ιδιαίτερα πριν από το Πάσχα.

bones