ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για τη Βασίλισσα Ελισάβετ: Στη Σκωτία για πρώτη φορά ο διορισμός νέου πρωθυπουργού

Η βασίλισσα Ελισάβετ
Η βασίλισσα Ελισάβετ
ΑΡ

Η βασίλισσα Ελισάβετ «θα διορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας στο κάστρο Μπαλμόραλ αντί για το Παλάτι του Μπάκιγχαμ» εν μέσω εντεινόμενων φόβων για την υγεία της 

Ως αρχηγός κράτους η βασίλισσα διορίζει τον πρωθυπουργό που ηγείται της κυβέρνησης της, «ένα από τα λίγα εναπομείναντα προσωπικά προνόμια του κυρίαρχου» που αποκτά φέτος νέο νόημα. Για πρώτη φορά στην ιστορία η τελετή θαλάβει χώρα μακριά από το Λονδίνο ή το Ουίνδσορ, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Η βασίλισσα θα διορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό στο Μπαλμόραλ αντί για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν και θα υποβάλει επίσημα την παραίτησή του στη μονάρχη. Στη συνέχεια, η 96χρονη Ελισάβετ θα «προσκαλέσει» τον νικητή υποψήφιο των Τόρις - είτε τη Λιζ Τρους είτε τον Ρίσι Σουνάκ - να γίνει πρωθυπουργός και θα ανακοινώσει το όνομά τους.

Η βασίλισσα επρόκειτο να διακόψει τις διακοπές της στο κτήμα της Σκωτίας για να παραστεί στην τελετή, αλλά αυτό το σχέδιο έχει πλέον ακυρωθεί, σύμφωνα με τη Sun. Θα είναι λοιπόν η πρώτη φορά στην ιστορία που το καθιερωμένο «χειροφίλημα» οπως ονομάζεται η παρθενική της επαφή με το νέο πρωθυπουργό, συμβαίνει έξω από το Λονδίνο ή το Γουίνδσορ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν εκπονηθεί μυστικά σχέδια για τη μετεγκατάσταση της τελετής στο Μπαλμόραλ, καθώς οι γιατροί συμβουλεύουν τη βασίλισσα να αποφύγει το ταξίδι στο νότο για λόγους άνεσης. Η επίσημη απόφαση για το αν θα επιστρέψει στη βρετανική πρωτεύουσα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Αλλά προφανώς κανείς δεν λέει στη βασίλισσα τι να κάνει και τελικά είναι δική της απόφαση, και όπως είδαμε όταν έκανε μια τρίτη εμφάνιση στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ στο Ιωβηλαίο, της αρέσουν οι εκπλήξεις. Υπάρχουν ορισμένα σημεία του ρόλου της που ο πρίγκιπας Κάρολος μπορεί να κάνει για λογαριασμό της, αλλά η βασίλισσα είναι ανένδοτη ότι θα είναι εκείνη που θα διορίσει τον πρωθυπουργό» αποκάλυψε πηγή στη Sun.

«Μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή να κάνει τη βασίλισσα να ταξιδέψει 1.000 μίλια εκεί και να επιστρέψει για μια επίσκεψη 48 ωρών, όταν οι πρωθυπουργοί μπορούν να φτάσουν εύκολα στο Μπαλμόραλ».

Ο τελευταίος πρωθυπουργός που διορίστηκε απο την μονάρχη μακριά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ο οποίος, το 1952 διορίστηκε απο τη βασίλισσα στο αεροδρόμιο Χίθροου όταν επέστρεψε από την Αφρική μετά το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ'.

Ο Χέρμπερτ Άσκουιθ παραμένει ο μόνος πρωθυπουργός που ανέλαβε καθήκοντα σε ξένο έδαφος, αφού αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο Μπιαρίτζ, στη Γαλλία, το 1908, όπου ο βασιλιάς Εδουάρδος Ζ' έκανε διακοπές εκείνη την εποχή.

Η μονάρχης συνήθως δεν επιστρέφει από το διάλειμμά της στο Μπαλμόραλ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά πηγές είπαν ότι είχε αποκαλύψει στους βοηθούς της ότι θα έκανε μια εξαίρεση φέτος, ταξιδεύοντας στο Λονδίνο. Το ιστορικό κάστρο θεωρείται η αγαπημένη διαμονή της βασίλισσας, η οποία υποδέχεται την οικογένειά της στο κάστρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μένει στο Craigowan Lodge από τότε που αναχώρησε από το Ουίνδσορ για τη Σκωτία στις 21 Ιουλίου.

Ο διορισμός του πρωθυπουργού είναι ένα από τα λίγα προσωπικά προνόμια της βασίλισσας και ένα καθήκον που η ίδια θέλει να εκπληρώνει αυτοπροσώπως. Είναι η τελευταία αλλαγή στα σχέδια λόγω των φόβων για την υγεία της, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα

Νωρίτερα αυτό το μήνα, επιβεβαιώθηκε ότι είχε «ακυρώσει το παραδοσιακό καλωσόρισμά της στο Μπαλμόραλ» και αντ' αυτού φιλοξένησε μια μικρή ιδιωτική εκδήλωση. Πηγές ανέφεραν ότι η αλλαγή ήταν «σημάδι για τα πράγματα που θα έρθουν» εν μέσω της επιδεινούμενης υγείας της. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ πάντως υποβάθμισε τις ανησυχίες.