Κινεζική αποστολή στην αθέατη πλευρά της Σελήνης: Τo διαστημόπλοιο επέστρεψε με πετρώματα

Με τη βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα το Chang’e-6 συγκέντρωσε χώμα και πετρώματα, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει μια κινεζική σημαία στην επιφάνεια της Σελήνης

Κινεζική αποστολή στην αθέατη πλευρά της Σελήνης: Τo διαστημόπλοιο επέστρεψε με πετρώματα
2'

Ομαλά προσγειώθηκε την Τρίτη το κινεζικό διαστημικό όχημα Chang'e-6 το οποίο έφερε στη Γη δείγματα πετρωμάτων από την αθέατη πλευρά της Σελήνης, αυτή που λανθασμένα λέμε «σκοτεινή», σε απομονωμένη περιοχή της Κίνας.

Το ταξίδι του Chang’e-6, που έχει το όνομα της θεάς του φεγγαριού στη κινεζική μυθολογία, άρχισε στις αρχές Μαΐου. Προσεδαφίστηκε σε κρατήρα της αθέατης πλευράς κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης μερικές εβδομάδες αργότερα.

Με τη βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα το Chang’e-6 συγκέντρωσε χώμα και πετρώματα, ενώ πήρε και φωτογραφίες της περιοχής. Δεν παρέλειψε να αφήσει μια κινεζική σημαία στην επιφάνεια της Σελήνης.

Συνολικά η αποστολή κράτησε 53 ημέρες, αναφέρει το BBC.

china4.jpgΗ Κίνα είναι η μοναδική χώρα που έχει στείλει διαστημικό σκάφος να προσγειωθεί στην αθέατη πλευρά, κάτι που έγινε το 2019.

Το εγχείρημα είναι τεχνικά δύσκολο γιατί η επικοινωνία είναι αδύνατη με τη Γη όσο το διαστημικό σκάφος είναι στην αθέατη πλευρά. Επιπλέον το έδαφος στην αθέατη πλευρά δεν είναι τόσο ομαλό όσο στην πλευρά που βλέπουμε από τη Γη.

Από τα δείγματα του κινεζικού σκάφους οι επιστήμονες περιμένουν να δουν αν υπάρχουν ίχνη πάγου, τον οποίο θα μπορούσαν αν αξιοποιήσουν οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές για νερό, οξυγόνο και υδρογόνο (το τελευταίο για παραγωγή ενέργειας).

Στόχος της Κίνας είναι να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ως το 2030, περίπου έξι δεκαετίες μετά τους Αμερικανούς, οι οποίοι με τη σειρά τους σχεδιάζουν να επιστρέψουν πριν από το 2026. Στο απώτερο μέλλον, στόχος της Κίνας είναι η δημιουργία μόνιμης βάσης στη Σελήνη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή