ΚΟΣΜΟΣ

Pussy Riot: Μία «αφιέρωση» που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Ρωσία!

Pussy Riot: Μία «αφιέρωση» που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Ρωσία!

Όπως φαίνεται το συγκρότημα θα πληρώσει ακριβά το τραγούδι – αφιέρωση στον Πρωθυπουργό της Ρωσίας...

Τα μέλη του συγκροτήματος «Pussy Riot» είχαν ερμηνεύσει τον περασμένο Ιανουάριο μπροστά στο Κρεμλίνο το τραγούδι τους, που έχει επικριτικό περιεχόμενο κατά του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αφορμή όμως για την ποινική τους δίωξη δεν στάθηκε αυτό το γεγονός αλλά η ακτιβιστική ζωντανή εμφάνιση που έκαναν μέσα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Στο τραγούδι που ερμήνευσαν, που υποτίθεται ότι έμοιαζε με προσευχή, κατηγορούσαν τον Πούτιν και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για διαφθορά.

Οι τρεις Pussy Riot, η 24χρονη Maria Alyokhina, η 22χρονη Nadezhda Tolokonnikova, και η 29χρονη Yekaterina Samutsevich, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως επτά ετών.

Εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot, που κατηγορούνται για «χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος».

Την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ ο Πούτιν βρισκόταν στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σχολίασε: «Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτό που έκαναν τα κορίτσια των Pussy Riot, όμως δεν πρέπει να κριθούν πολύ αυστηρά».

«Ελπίζω να βγάλουν συμπεράσματα για τον εαυτό τους. Η τελική απόφαση θα βγει από το δικαστήριο. Ελπίζω η ετυμηγορία να είναι δίκαιη και λογική», προσέθεσε.

Ωστόσο την περασμένη Τρίτη, ο εισαγγελέας ζήτησε αυστηρή τιμωρία και παραδειγματική ποινή τριών ετών κάθειρξης από το δικαστήριο της Μόσχας για τα τρία μέλη του συγκροτήματος.

«Οι πράξεις των κατηγορούμενων δείχνουν ξεκάθαρα θρησκευτικό μίσος και εχθρότητα», δήλωσε ο εισαγγελέας Αλεξέι Νικιφόροφ.

«Το να χρησιμοποιεί κανείς βρισιές σε εκκλησία αποτελεί κακοποίηση του Θεού».

Οι τρεις κοπέλες δηλώνουν αθώες για την κατηγορία του «χουλιγκανισμού». Ωστόσο, ζητούν συγγνώμη αν με την πράξη τους προσέβαλλαν κάποιους πιστούς, πολλοί από τους οποίους σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC κατηγορούν τις τρεις γυναίκες για «βλασφημία».

«Δικαστή δώσε τέλος σε αυτήν την τρέλα. Ελευθέρωσε τις Pussy Riot!» έγραφε ένα πανό έξω από το δικαστήριο, όπου πραγματοποιήθηκε μία παράσταση αλληλεγγύης.

Μαζί με τις τρεις γυναίκες, κρατούνται μια ομάδα κινηματογράφησης, οπαδοί τους, αλλά και δύο δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με το Reuters, η συγκεκριμένη δίκη αποτελεί ένα τεστ για τον Ρώσο Πρόεδρο αναφορικά με την χαμηλή ανοχή που δείχνει σε όσους εναντιώνονται σε πολιτικές μεθόδους του.

Υπέρ των κρατουμένων ήδη έχουν κάνει δηλώσεις γνωστοί μουσικοί, συμπεριλαμβανομένων και των Red Hot Chilli Peppers, Faith No More, Franz Ferdinand, Sting καθώς και η ποπ-σταρ Madonna.

Ποιες είναι όμως οι Pussy Riot;

Τα μέλη των Pussy Riot αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη μιας απογοητευμένης γενιάς η οποία αναζητά νέους και δημιουργικούς τρόπους για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της αναφορικά με τη 12ετή κυριαρχία του Πούτιν στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας.

Σήμα κατατεθέν των μελών του γυναικείου συγκροτήματος, που δεν έχει βασική τραγουδίστρια και μέλος του μπορεί να γίνει όποια το επιθυμεί, είναι οι πολύχρωμες κουκούλες που φορούν κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων τους.

Τα μέλη του συγκροτήματος είναι δέκα.

Διαβάστε επίσης:

«Αφιέρωσαν» τραγούδι στον Πούτιν και συνελήφθησαν

Πούτιν: Οι Pussy Riot δεν πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά

Την «πλήρωσε» και η Madonna για τις Pussy Riot