ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Θα κατασκευάσει το δικό της αεροπλανοφόρο

Νότια Κορέα: Θα κατασκευάσει το δικό της αεροπλανοφόρο

Μέχρι το 2036 αναμένεται η Νότια Κορέα να κατασκευάσει δικό της αεροπλανοφόρο και να αγοράσει μαχητικά κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, που θα σταθμεύουν στα καθολικά της αποβατικά πλοία τύπου Dokdo ήδη μέχρι το 2019, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του εντύπου DefenseNews.

Αυτό το βήμα ασκεί επίδραση στη γενική στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην Ασία, - επισημαίνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βασίλη Κάσιν:

Σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κορέας έχει ένα καθολικό αποβατικό πλοίο τύπου Dokdo εκτοπίσματος περίπου 19 χιλ. τόνων. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 10 ελικόπτερα, όμως από το σχέδιο έχει αρχικά προβλεφθεί ειδική επίστρωση στο κατάστρωμα πτήσεων, που μπορεί να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες κατά τη πτήση αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, όπως το F-35B. Τα Dokdo θεωρούνται ως μέρος του μελλοντικού κορεατικού μεγάλου θαλάσσιου στόλου, όπως διαβάζουμε στη Φωνή της Ρωσίας.

Από τα υφιστάμενα σήμερα προγράμματα προβλέπεται σειρά από δυο σκάφη. Σύμφωνα με στοιχεία του DefenseNews, το δεύτερο σκάφος στη σειρά θα είναι εξοπλισμένο με βατήρα, που διευκολύνει την απονήωση των αεροσκαφών και έτσι θα καταστεί ένα κανονικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Μέχρι το 2036 είναι δυνατή η κατασκευή δυο ελαφρών αεροπλανοφόρων εκτοπίσματος περίπου 30 χιλ. τόνων, πρότυπο των οποίων θα αποτελέσει το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour, που μπορεί να μεταφέρει 30 πτητικές συσκευές.