ΚΟΣΜΟΣ

Ο πλανήτης μας χάνει το πράσινο χρώμα!

Ο πλανήτης μας χάνει το πράσινο χρώμα!

Από τα 87 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους στον πλανήτη, τα τελευταία 12 χρόνια καταστράφηκε ενάμισι εκατομμύριο.

Με αυτό το ρυθμό μετά από επτά αιώνες στον κόσμο δεν θα απομείνει ούτε ένα δέντρο. Ωστόσο, αυτό η ανθρωπότητα μπορεί και να μην το δει. Αφού με τη μείωση των δασών στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί το οξυγόνο, θα αυξηθεί το διοξείδιο του άνθρακα και θα επέλθουν κλιματικές αλλαγές. Ο πληθυσμός του πλανήτη σε τέτοιες αλλαγές, πιθανότατα, δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί.

Σήμερα ουσιαστικά παντού υπάρχουν κρατικά προγράμματα για την αποκατάσταση και τη διατήρηση των δασών. Σε κάποιες χώρες αυτά τα προγράμματα λειτουργούν πολύ επιτυχώς. Π.χ., η Βραζιλία σήμερα κατέχει την 1η θέση στη μείωση της ταχύτητας απώλειας των δασών. Ενώ το 2003 στη χώρα αυτή είχαν καταστραφεί 40 χιλ. τετραγωνικά χλμ., το 2010 ο δείχτης αυτός μειώθηκε στο μισό. Ωστόσο δίπλα της, στην Παραγουάη, καθώς και στη Μαλαισία και την Καμπότζη σημειώνονται ο υψηλότερος ρυθμός εξαφάνισης των δασών. Την πρωτιά στο ρυθμό καταστροφής δέντρων την κατέχει η Ινδονησία. Στην Ευρώπη παρατηρείται ορισμένη αύξηση των δασικών εκτάσεων.