ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν τον πόλεμο»

Συρία: «Οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν τον πόλεμο»

Oι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν τον πόλεμο εναντίον των εξεγερμένων και δεν θα σταματήσουν για όσο διάστημα εξακολουθεί να υπάρχει έστω και ένας αντάρτης, δήλωσε ο σύρος πρωθυπουργός Ουάελ Χάλκι, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν.

Επέμεινε στη θέση της Συρίας ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά τις εκκλήσεις της Δύσης, και τόνισε ότι η εποχή «των απειλών και του εκφοβισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ τώρα στο συριακό έδαφος ξεκινά η εποχή της νίκης και της περηφάνιας».

«Η συριακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει (να υπάρχει) ούτε ένας τρομοκράτης στο συριακό έδαφος», υπογράμμισε ο κ. Χάλκι μιλώντας στον πρώτο αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης Εσχάκ Τζαχανγκίρι, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana.

Στο μεταξύ στο πεδίο της μάχης, οι δυνάμεις του Άσαντ με την υποστήριξη μαχητών του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ και τοπικών πολιτοφυλακών μάχονται για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την ορεινή επαρχία Κάλαμουν που βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Δαμασκό με την Χομς.

Ακτιβιστές δήλωσαν ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους γύρω από τη Νάμπακ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας.

Όπως μετέδωσε το Sana, ο στρατός «εξουδετέρωσε έναν αριθμό τρομοκρατών στη Νάμπακ και τις γύρω περιοχές», ενώ σημείωσε νίκες και στις περιοχές της ανατολικής Γούτα, στην επαρχία της Δαμασκού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο απολογισμός και από τις δύο πλευρές είναι βαρύς, με τη Χεζμπολάχ να έχει χάσει τουλάχιστον 25 μαχητές στην ανατολική Γούτα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές από τον Λίβανο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την Πέμπτη, πολλοί εξ αυτών σε μάχες γύρω από τη Γούτα και την Κάλαμουν.

Εξάλλου το Σάββατο συγκρούσεις ξέσπασαν και στην παλιά συνοικία της χριστιανικής πόλης Μααλούλα μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και μαχητών του Μετώπου αλ Νόσρα.