ΚΟΣΜΟΣ

Σουμάτρα: Τουλάχιστον 14 νεκροί από έκρηξη ηφαιστείου

Σουμάτρα: Τουλάχιστον 14 νεκροί από έκρηξη ηφαιστείου

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν καταπλακώθηκαν από λάβα και σύννεφα στάχτης του ηφαιστείου Σιναμπούνγκ στην Ινδονησία, στην ισχυρότερη έκρηξή του τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.


Οκτώ άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στο χωριό Σουκαμεριάχ, κοντά στο Σιναμπούνγκ, στο νησί Σουμάτρα, μεταξύ τους τέσσερις μαθητές που μετείχαν σε εκπαιδευτική εκδρομή στο ηφαίστειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας διαχείρισης Καταστροφών. 'Εξι ακόμη πτώματα βρέθηκαν στο χωριό και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για αναγνώριση.

"Είναι πιθανόν να βρεθούν κι άλλα θύματα", δήλωσε ο Μπένι Καμπάν, τοπικός αξιωματούχος και μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Η έκρηξη σήμερα του ηφαιστείου Σιναμπούνγκ σημειώθηκε την επομένη της προειδοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών προς τους κατοίκους των χωριών που βρίσκονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την κορυφή του βουνού, να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους έως ότου ησυχάσει η ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με κατοίκους, πολλοί άνθρωποι ανέβαιναν σήμερα το βουνό για να ελέγξουν σε τί κατάσταση ήταν τα σπίτια και οι φάρμες τους μετά τις επανειλημμένες αλλά μικρότερες εκρήξεις του ηφαιστείου.

Οι διασώστες σταμάτησαν την επιχείρησή τους για τον εντοπισμό θυμάτων μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδος, λόγω του δύσβατου εδάφους και του φόβου των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Το Σιναμπούνγκ, στην περιοχή Κάρο της Βόρειας Σουμάτρας, εκρήγνυται από τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα 30.000 άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Το ηφαίστειο βρισκόταν σε "ύπνωση" επί 400 χρόνια πριν εκραγεί τον Αύγουστο του 2010.
Στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας υπάρχουν περί τα 130 ενεργά ηφαίστεια.

Εκρήξεις που σημειώνονταν επί εβδομάδες στο όρος Μεράπι στην Ιάβα προκάλεσαν τον θάνατο 350 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 150.000 το 2010.