Ιταλία: Πρώτη αρνητική δημοσκόπηση για τον Ματέο Ρέντσι

Ιταλία: Πρώτη αρνητική δημοσκόπηση για τον Ματέο Ρέντσι

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, πριν ακόμη αναλάβει επισήμως καθήκοντα επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη αρνητική για τον ίδιο δημοσκόπηση, καθώς οι περισσότεροι Ιταλοί δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο έφθασε στην εξουσία.


Στην ερώτηση πώς κρίνουν οι Ιταλοί την «μομφή» την οποία επέβαλε πριν από μια εβδομάδα ο Ματέο Ρέντσι στους κόλπους της ηγεσίας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) εναντίον του Ενρίκο Λέτα, προκατόχου του στην πρωθυπουργία, 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως πρόκειται για «πλήγμα στη δημοκρατία».


Το προφίλ του Ματέο Ρέντσι
Μόνον 26% θεωρούν αντίθετα πως πρόκειται για μια «ομαλή» αλλαγή κυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Πιέπολι για λογαριασμό της εφημερίδας La Stampa σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 509 προσώπων.

Οι απαντήσεις δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό ούτε σε ό,τι αφορά το μέλλον της νέας κυβέρνησης.
Σχετική πλειοψηφία 49%, έχει «λίγη ή καθόλου» εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση υπό τον κ. Ρέντσι, ενώ το 46% έχει «πολλή ή αρκετή» εμπιστοσύνη σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Ο Ματέο Ρέντσι διεξάγει από την Τρίτη διαβουλεύσεις με τους ιταλούς πολιτικούς ηγέτες για να εκπονήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ετοιμάσει τον κατάλογο των υπουργών του.

Οι συνομιλίες πρόκειται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη και είναι πιθανό να μεταβεί το ίδιο βράδυ ή την Παρασκευή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει τις επιλογές του πριν πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του ιδίου και της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, τη Βουλή και τη Γερουσία.