ΚΟΣΜΟΣ

Στη Μέση Ανατολή ο Τζον Κέρι για να βρει συμμάχους κατά του Ισλαμικού Κράτους

Στη Μέση Ανατολή ο Τζον Κέρι για να βρει συμμάχους κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται το πρωί της Τετάρτης στο Αμμάν της Ιορδανίας, στον πρώτο σταθμό της νέας περιοδείας του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο των αμερικανικών ενεργειών για το σχηματισμό ενός συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά το Αμμάν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Περσικού Κόλπου, καθώς και με τους ομολόγους του της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Η συνάντηση, αυτή έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί «το θέμα της τρομοκρατίας στην περιοχή, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις και οι τρόποι για την αντιμετώπισή τους», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας

Πολλές αραβικές χώρες έως τώρα έχουν ήδη εκφράσει την προθυμία τους να υποστηρίξουν τη σχεδιαζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμαχία και σε αυτό το πλαίσιο είναι και το νέο ταξίδι του Τζον Κέρι στην περιοχή.

Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου είχαν ήδη εκφράσει από την Κυριακή την κοινή τους αποφασιστικότητα για την «αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων» όπως η υπερ-ριζοσπαστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους που κατέχει μεγάλα τμήματα στο Ιράκ και τη Συρία. Και η Αίγυπτος, μια χώρα-κλειδί στην περιοχή, δήλωσε «πολιτική» στήριξη στο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών αν και ανέφερε ότι οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν ως μέρος ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης:

Ο τζιχαντιστής «Τζον» εργαζόταν ως φιλάνθρωπος (pics)