ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Διπλωματική κρίση με Βραζιλία και Ολλανδία

Ινδονησία: Διπλωματική κρίση με Βραζιλία και Ολλανδία

Η απόφαση της ινδονησιακής κυβέρνησης να εκτελέσει έξι άτομα (πέντε εκ των οποίων ήταν ξένοι πολίτες) δημιούργησε διπλωματική κρίση με τη Βραζιλία και την Ολλανδία να ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από τη χώρα.

Παρά τις παρεμβάσεις και τις εκκλήσεις εκ μέρους του Ολλανδού βασιλιά και του πρωθυπουργού της χώρας, αλλά και του Βραζιλιάνου προέδρου η ινδονησιακή κυβέρνηση προχώρησε στην εκτέλεση 4 ατόμων από τη Βραζιλία, τη Νιγηρία, το Μαλάουι και την Ολλανδία για εμπόριο ναρκωτικών.

Μαζί εκτελέστηκαν και δύο γυναίκες, μία από την Ινδονησία και μία από το Βιετνάμ. Ο ινδονήσιος εισαγγελέας Muhammad Prasetyo προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλες εκτελέσεις προκειμένου να παταχθεί το εμπόριο ναρκωτικών. Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό για το εμπόριο ναρκωτικών, είπε.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Dilma Rousseff δήλωσε εξοργισμένος και μίλησε για διατάραξη των σχέσεων με την Ινδονησία. Ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών Bert Koenders χαρακτήρισε απάνθρωπη την ενέργεια της Ινδονησίας.

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε για πισογύρισμα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 138 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στην Ινδονησία και τουλάχιστον το 1/3 αυτών είναι πολίτες άλλων χωρών.

Σχετικές ειδήσεις