ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Υεμένη – Προθεσμία τριών ημερών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης

Κρίση στην Υεμένη – Προθεσμία τριών ημερών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης

Η Υεμένη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο αφότου ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάλεντ Μπάχαχ παραιτήθηκαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, όταν οι Χούτι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο και απέκλεισαν τον αρχηγό του κράτους στην κατοικία του, καθώς επιχειρούν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στη χώρα.

Οι Χούτι, οι μειονοτικοί σιίτες αντάρτες που μετατράπηκαν στην ισχυρότερη δύναμη στη χώρα, διεξάγουν συνομιλίες με διάφορες πολιτικές παρατάξεις σε αναζήτηση μιας λύσης που θα άρει το αδιέξοδο. Στις συνομιλίες εξετάστηκε το ενδεχόμενο να πειστεί ο Χάντι να ανακαλέσει την παραίτησή του ή να σχηματιστεί ένα συμβούλιο που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση για μια μεταβατική περίοδο. Αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Χθες, Κυριακή 1/2, ο Αμπού Αμπντάλα αλ Αγιάνι, ένα στέλεχος των Χούτι, δολοφονήθηκε από ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην Ιμπ, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Στη γειτονική επαρχία Μπάιντα, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα την οποία φέρονται ότι είχαν στήσει μέλη της αλ Κάιντα, που υπέστησαν από τη δική τους πλευρά έξι απώλειες, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

Επίσης στην Μπάιντα, ένα στέλεχος της αλ Κάιντα, που ονομαζόταν Αμπού Μούσαμπ, σκοτώθηκε σε μάχη, ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Σχετικές ειδήσεις