Οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης Μόντι

Οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης Μόντι

Τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας κυβέρνησης παρουσίασε στην ιταλική Γερουσία ο Μάριο Μόντι, τονίζοντας την ανάγκη οικονομικής εξυγίανσης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης του θα είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, η ισότητα και η ανάπτυξη.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας παράλληλα επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει υποτίμηση των πολιτικών έναντι των τεχνοκρατών, από τους οποίους αποτελείται η κυβέρνησή του.

«Θέλουμε με ταπεινότητα να συμβάλουμε να συμφιλιωθούν ξανά οι πολίτες με τους θεσμούς και την πολιτική», είπε ο Μόντι χαρακτηριστικά.

Ο Μόντι κατέστησε σαφές ότι μόνο αν η χώρα του καταφέρει να μην θεωρηθεί ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, θα μπορέσει να συμβάλει στην πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ιταλία ακολουθεί σταθερά την οδό μείωσης της σχέσης δημοσίου χρέους-ΑΕΠ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο μηδενισμό του ελλείμματος της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εναρμόνιση των προϋπολογισμών της δημόσιας διοίκησης, στην εφαρμογή των μέτρων και των δεσμεύσεων προς την Ευρώπη με ενδεχόμενες αλλαγές, στη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σε αλλαγές σε βάρος των προνομιακών συντάξεων.

Υποσχέθηκε καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και βαθμιαία μείωση της φορολογικής πίεσης για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη, ενώ, για το εργασιακό, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, για να ξεπερασθεί η σημερινή κατάσταση, που προβλέπει προστασία για κάποιους και απόλυτη έλλειψη εγγυήσεων για τους υπόλοιπους.

«Οι φόροι για την ακίνητη περιουσία είναι πολύ χαμηλοί», προσέθεσε ο Μόντι, ο οποίος ζήτησε «την στήριξη των συναδέλφων του γερουσιαστών για την δύσκολη προσπάθεια που ετοιμάζεται να ξεκινήσει».