ΚΥΠΡΟΣ

Κορονοϊός στην Κύπρο: Κατάργηση SafePass σε χώρους εργασίας και λιανικό εμπόριο

Κορονοϊός στην Κύπρο: Κατάργηση SafePass σε χώρους εργασίας και λιανικό εμπόριο
Στο τραπέζι και η άρση των απαγορεύσεων που ισχύουν σήμερα και αφορούν κατασκηνώσεις, υπαίθριους χώρους συνάθροισης παιδότοπους
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Κορονοϊός – Όλες οι Ειδήσεις: Μακρύ κατάλογο εισηγήσεων έλαβε ο υπουργός Υγείας από τους επιστήμονες και σήμερα αναμένεται να θέσει όλες τις προτάσεις στη συζήτηση κατά τη συνάντηση του με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση της υποχρέωση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αλλά και αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού σε διάφορους χώρους ανάλογα με τη χωρητικότητα τους. Η συγκεκριμένη εισήγηση, μάλιστα, εάν τελικά υιοθετηθεί θα αφορά, μεταξύ άλλων, θέατρα και κινηματογράφους στα οποία, ωστόσο, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η υποχρέωση για επίδειξη SafePass.

Στις εισηγήσεις που έλαβε ο υπουργός Υγείας και δεν φαίνεται να απορρίπτονται, περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση του SafePass σε διάφορους χώρους όπως είναι τα μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου, οι χώροι εξυπηρέτησης πολιτών/ πελατών και οι χώροι εργασίας. Μεγαλύτερες αναπροσαρμογές, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις του SafePass, όπου αυτό θα διατηρηθεί δεν πρέπει να αναμένονται.

Περαιτέρω, υπό συζήτηση θα θέσει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα και εισηγήσεις για επέκταση του προγράμματος «Test to stay» και σε άλλους τομείς, από αυτούς που σήμερα εφαρμόζεται, περιλαμβανομένων των βρεφοκομικών σταθμών, με διαφορετικό βεβαίως τρόπο εφαρμογής για τα βρέφη και τα νήπια. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος σε δημοτική και μέση εκπαίδευση με μείωση των ημερών κατά τις οποίες οι μαθητές υποβάλλονται σε καθημερινό τεστ.

Προτάσεις έχουν υποβληθεί επίσης και αφορούν, την κατάργηση της τηλεργασίας σε όλους τους τομείς, τον χρόνο αποδέσμευσης κρουσμάτων αλλά και την ενίσχυση της χρήσης των self-test από τους πολίτες σε μια προσπάθεια αναπροσαρμογής των προγραμμάτων διενέργειας τεστ από το υπουργείο Υγείας. Στο τραπέζι και η άρση των απαγορεύσεων που ισχύουν σήμερα και αφορούν κατασκηνώσεις, υπαίθριους χώρους συνάθροισης παιδότοπους, εργοτάξια κ.λπ.

Ο τελικός κατάλογος εισηγήσεων θα διαμορφωθεί βεβαίως σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Υγείας με τα μέλη της ΣΕΕ και οι εισηγήσεις αυτές θα τεθούν σήμερα από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Μέχρι την ώρα έναρξης της σημερινής σύσκεψης βεβαίως, ενδεχομένως να υποβάλουν επιπρόσθετες εισηγήσεις τα μέλη της ΣΕΕ τα οποία εδώ και καιρό ενεργούν ως άτομα και όχι ως ομάδα αποστέλλοντας ξεχωριστές προτάσεις έκαστος στον υπουργό Υγείας.

Στόχος η διόρθωση των στρεβλώσεων

Πρόθεση του υπουργού Υγείας και των στενών συνεργατών του αυτή τη φορά, είναι περισσότερο η διόρθωση στρεβλώσεων που εντοπίζονται σε μέτρα που σήμερα βρίσκονται σε εφαρμογή και η αναπροσαρμογή τους κατά τρόπο που να επιτρέπει την εφαρμογή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται τα όσα αποφασιστούν αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο να τεθούν τελικά σε εφαρμογή σε διαφορετικές ημερομηνίες από το Σαββατοκύριακο μέχρι και τις αρχές Μαΐου.

Προς το σκοπό αυτό άλλωστε και κάποιες εισηγήσεις οι οποίες μάλλον υιοθετούνται και από τον υπουργό, δεν θα συζητηθούν κατά τη σημερινή σύσκεψη και θα τεθούν ενώπιον των μελών της ΣΕΕ κατά την επόμενη συνάντηση τους με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα.