ΚΥΠΡΟΣ

Απαισιόδοξη η Κομισιόν για την Κύπρο

Απαισιόδοξη η Κομισιόν για την Κύπρο

Σε ισχνή ανάπτυξη εισέρχεται η κυπριακή οικονομία σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν το μεσημέρι στη δημοσιότητα.Η Επιτροπή προβλέπει μικρή ανάπτυξη της οικονομίας φέτος και στασιμότητα το 2012 την ίδια ώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να συντηρηθεί σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα.


Ακόμη προβλέπει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτοξευθεί φέτος στο 6,7% από έλλειμμα 5,3% το 2010 και για τον επόμενο χρόνο εκτιμά να ανέλθει στο 4,9% και 4,7% το 2013.Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 2,8% το 2012 ωστόσο η Επιτροπή δεν πείστηκε καθώς τα πιο σημαντικά από τα μέτρα που δεσμεύθηκε να λάβει, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η στόχευση των παροχών, δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί, ενώ οι δαπάνες είναι αμφίβολο αν θα μειωθούν.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, η Επιτροπή εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% φέτος παρά την καλή πορεία του τουρισμού λόγω της πολύνεκρης έκρηξης στο Μαρί που κατέστρεψε τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό.

Η επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και η δημοσιονομική περισυλλογή, προστίθενται στο αρνητικό κλίμα, αναφέρει η Κομισιόν. Αναφορικά με την εγχώρια ζήτηση που είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνωθεί το 2011 με ρυθμό ανάλογο με πέρσι.

Παράλληλα, οι αυστηρότεροι όροι τραπεζικού δανεισμού σε συνδυασμό με την επιδείνωση των προοπτικών στην αγορά εργασίας και την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης θα επηρεάσουν την ιδιωτική κατανάλωση.

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη, αποτελεί επίσης η δημόσια κατανάλωση που περιορίζεται λόγω δημοσιονομικής περισυλλογής. Επιπλέον, η ασθενής ζήτηση ακινήτων από ξένους και η αναδιάρθρωση των ισολογισμών των επιχειρήσεων έχουν κρατήσει τις επενδύσεις σε πορεία διόρθωσης τα τελευταία τρία χρόνια.

Το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον, σημειώνεται, αναμένεται να επηρεάσει και ην αγορά εργασίας με το ποσοστό ανεργίας να προβλέπεται να φθάνει το 7,2%, το 2012 στο 7,5% και το 2013 να υποχωρεί στο 7,1%.

«Οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης και μεγάλων μεταναστευτικών εισροών φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν. Η υποτονική οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να περιορίσει την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς το 2013», τονίζεται.

Όσον αφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας αναμένεται να παραμείνει υποτονική συμβαδίζοντας με τη χαμηλή οικονομική δραστηριότητα και την αδύναμη απασχόληση.

Για την αύξηση των μισθών, αναφέρεται ότι θα μετριαστεί λόγω δυσμενών συνθηκών στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των μισθών στο δημόσιο τομέα που αναμένεται να επηρεάσει και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 64,9% φέτος, στο 68,4% το 2012 και στο 70,9% το 2013, στο οποίο όμως περιλαμβάνεται και η στήριξη στην Ελλάδα και οι εγγυήσεις για το μηχανισμό.