ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ρουμπινί μας καλεί να δέσουμε τις ζώνες μας για το 2012!

Ο Ρουμπινί μας καλεί να δέσουμε τις ζώνες μας για το 2012!

Άθρο καταπέλτης είναι αυτό του γνωστού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπίνι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία το 2012 είναι ξεκάθαρες, αλλά όχι ωραίες.

Ο Ρουμπινί βλέπει ύφεση στην Ευρώπη, αναιμική ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση στις ΗΠΑ και μια απότομη επιβράδυνση στην Κίνα και στις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.

Σε αυτήν τη φάση, η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι σίγουρη, αν και το βάθος και η διάρκειά της δεν μπορούν να προβλεφθούν, τονίζει ο Ρουμπινί.

«Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πιστωτική ασφυξία, τα προβλήματα χρέους, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η δημοσιονομική λιτότητα συνεπάγονται ότι θα βιώσουμε μια σοβαρή ύφεση» συμπληρώνει.

Οι ηγέτες του πλανήτη, τονίζει ο κ. Ρουμπίνι, θα είναι δύσκολο να ξαναβάλουν μπροστά την ανάπτυξη. ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία αναβάλλουν για αργότερα τις σοβαρές οικονομικές, δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για μια βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη.

Το να επανέλθει μια οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης είναι δύσκολο ακόμη και όταν δεν υπάρχουν το φάντασμα της απομόχλευσης και μια σοβαρότατη έλλειψη πυρομαχικών σε επίπεδο πολιτικής, υπογραμμίζει ο κ. Ρουμπίνι. Αλλά αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει το 2012 η εύθραυστη και ανισόρροπη παγκόσμια οικονομία.

Για να παραφράσουμε την Μπέτι Ντέιβις στο «Όλα για την Εύα», καταλήγει ο Ρουμπίνι, «Δέστε τις ζώνες σας, θα είναι μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις!».