ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «τέλος» του Ερντογάν: «Βυθίζεται» η λίρα - Αποβάλλεται από πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών

Το «τέλος» του Ερντογάν: «Βυθίζεται» η λίρα - Αποβάλλεται από πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών
AP PHOTOS

Την αναστολή των συναλλαγών σε τουρκικές λίρες στην κοινή ηλεκτρονική τους πλατφόρμα, αποφάσισαν οι Clearstream Banking και Euroclear Bank.

Η έξωση της λίρας από την πλατφόρμα θα ισχύσει από τις 18 Μαΐου, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο της Clearstream.

Αιτία αυτής της απόφασης είναι οι περιορισμοί ρευστότητας στη λίρα που έχει εισάγει το καθεστώς Ερντογάν σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κατρακύλα της.

«Λόγω περιορισμών στη ρευστότητα της τουρκικής λίρας, οι συναλλαγές σε αυτό το νόμισμα δεν μπορούν πλέον να εκτελεστούν στην πλατφόρμα Bridge με ικανοποιητικές συνθήκες», αναφέρει η Clearstream σε ανακοίνωση. «Η Clearstream Banking, μαζί με την Euroclear Bank, έλαβαν από κοινού την απόφαση για προσωρινή αναστολή αυτής της υπηρεσίας.»

Η απόφαση, «ίσως ακούσια, αλλά η απόφαση φαίνεται ότι κάνει τη δουλειά των Τούρκων αξιωματούχων, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ξένους να συναλλάσσονται στη λίρα», δήλωσε ο Μαρκ Τσάντλερ, διευθύνων σύμβουλος της Bannockburn Global Forex. Δεδομένης της σταθεροποίησης της λίρας την περασμένη εβδομάδα, «είχε αρχίσει να εκδηλώνεται μια πίεση στους επενδυτές short, που θα μπορούσε να ενταθεί», είπε.

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε από τις 7 Μαΐου όταν υποχώρησε σε χαμηλό όλων των εποχών στις 7,2690 λίρες για ένα δολάριο. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα έκλεισε στα 6,9013 ανά δολάριο την Παρασκευή.

Βραχυπρόθεσμα μπορεί ο Ερντογάν να παγώνει το χρόνο και την αναπόφευχτη κατρακύλα του νομίσματος. Από την άλλη πλευρά, καθιστώντας τη λίρα όλο και λιγότερο διεθνώς εμπορεύσιμη κάνει όλο και πιο δύσκολη την άντληση δολαρίων από την Τουρκία, σε μια φάση που η τουρκική οικονομία καλείται να αποπληρώσει σχεδόν 170 δισεκ. δολάρια διεθνών υποχρεώσεων μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακινήσεις εκτός νομού από τη Δευτέρα – Τι ισχύει για αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ

Σχετικές ειδήσεις