ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η νέα πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους Θεσμούς

Αυτή είναι η νέα πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους Θεσμούς

Συγκλίσεις με τους Θεσμούς, σε θέματα όπως ο εισπρακτικός στόχος για τον ΦΠΑ και η εταιρική φορολόγηση, αλλά και αρκετά σημεία διαφοροποίησης, προκύπτουν από την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση που κατατέθηκε χθες, Πέμπτη (25/06/2015) σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης φέρνει στο φως η ιστοσελίδα της «Καθημερινής».

Τα σημεία της πρότασης

Η πρόταση στοχεύει - μεταξύ άλλων - σε έσοδα από τον ΦΠΑ που κυμαίνονται στο 0.93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Ακόμη, στο τελευταίο αυτό κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται στην διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, σημείο το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση.

Ένα τρίτο, διαφορετικό από την προηγούμενη ελληνική πρόταση σημείο, αφορά στο φόρο στις επιχειρήσεις. Αναλυτικά, στην προηγούμενη πρόταση προβλεπόταν αυτός να αυξηθεί από το 26% στο 29%, ενώ σε αυτό το πιο πρόσφατο κείμενο προβλέπεται αύξηση στο 28%.

Στο ασφαλιστικό, η Ελλάδα αποδέχεται εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, αλλά για την πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας) θέλει να ισχύσει μετά την 31η Οκτωβρίου 2015 και όχι από την 1η Ιουλίου 2015, όπως ζητούν οι Θεσμοί.

Για το ΕΚΑΣ, η ελληνική πρόταση προβλέπει τη σταδιακή αντικατάστασή του μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018, όταν η νέα πρόταση των Θεσμών προβλέπει την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019, με άμεση, ωστόσο, ισχύ για το 20% των πιο εύπορων δικαιούχων του επιδόματος.

Σχετικά με την αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων (κύρια και επικουρική σύνταξη) η κυβέρνηση προτείνει αύξηση κατά 1% (από το 4% στο 5%), όταν οι Θεσμοί προτείνουν αύξηση από το 4% στο 6%.

Στα εργασιακά, η ελληνική πλευρά επιμένει στη διαδικασία διαβούλευσης, παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού (άρθρο. 103 του Νόμου 4172/2013) για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σημειώνεται πως οι θεσμοί ζητούν να μη γίνει καμία μεταβολή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να μη γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, η ελληνική πρόταση επιμένει στη μείωσή τους κατά 200 εκατ. ευρώ και όχι κατά 400 εκατ. ευρώ που ζητούν οι Θεσμοί.

Στις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για ΟΛΠ και ΟΛΘ το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015. Δεσμεύεται δε να προχωρήσει τις εκκρεμείς δράσεις που απαιτούνται για τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των ΟΛΠ , ΟΛΘ, αλλά και του Ελληνικού.

Παρότι η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε σε αντιπαραβολή με την πρόταση των Θεσμών στο Eurogroup, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να τη μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την τελευταία ελληνική πρόταση.

Σχετικές ειδήσεις