ΑΑΔΕ: Στα 1,6 δισ. ευρώ οι επιστροφές φόρων τον Σεπτέμβριο

ΑΑΔΕ: Στα 1,6 δισ. ευρώ οι επιστροφές φόρων τον Σεπτέμβριο

Σε 1,6 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Σεπτέμβριο οι επιστροφές φόρων σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την 1η Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων - δηλαδή όσες υπερβαίνουν το διάστημα των 90 ημερών - ανέρχονταν σε 2,5 δισ. ευρώ και στις 29 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν σημαντικά στο ποσό των 1,25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιστροφές φόρων που προσεγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ στις οποίες προστίθενται και άλλα 300 εκατ. ευρώ φόρων που επέστρεψε η ΑΑΔΕ από νέες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό.

Αρμόδιες πηγές, αναφέρουν ότι ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη ζητήσει από όλες τις εφορίες της χώρας να ενημερώσουν αναλυτικά και ανά ΑΦΜ την ΑΑΔΕ σχετικά με το ύψος των επιστροφών φόρων που δεν έχουν διεκπεραιωθεί, τον χρόνο που εκκρεμεί η κάθε υπόθεση, αλλά και τον λόγο που παραμένει ακόμη ανοικτή.

Η ΑΑΔΕ με το πρόγραμμα επιστροφών συμβάλει σημαντικά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, οι οποίες σχετίζονται με την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

Η συμφωνία με τους δανειστές της 30-4-2017 προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους ύψους 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου έως το τέλος Οκτωβρίου να αποδεσμευθεί η συγκεκριμένη υποδόση. Από το ποσό αυτό το 30% αφορούσε επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ προς τους ιδιώτες, δηλαδή ένα ποσό ύψους 360 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό από τις συγκεκριμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ποσό, σχεδόν διπλάσιο που ανέρχεται σε 670 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ