ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Αναστέλλεται και για το 2019 η εφαρμογή του

Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Αναστέλλεται και για το 2019 η εφαρμογή του

Οφόρος υπεραξίας ακινήτων έλαβε εκ νέου αναστολή εφαρμογής έως το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα αναστέλλεται η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση στην αγορά ακίνητων. Οι διατάξεις του νόμου που αναστέλλονται για ακόμη ένα έτος προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, ότι ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

Τον φόρο υπεραξίας επιβαρύνεται, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, ο πωλητής του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής επιβαρύνεται με τον φόρο μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο, με ελάχιστη όμως βάση υπολογισμού την αντικειμενική. Αν ο πωλητής έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ. Από τον σχετικό φόρο εξαιρούνται τα ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν από το 1995.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν του ψυχολογικού πλήγματος που θα επέφερε ένας ακόμα φόρος στην αγορά ακινήτων και δη στις μεταβιβάσεις, το γεγονός ακριβώς ότι έχουν εξαιρεθεί του φόρου αυτού τα παλιότερα ακίνητα, σημαίνει ότι και το οικονομικό αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα θα ήταν περιορισμένο.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλο κύμα κατασχέσεων: Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν