ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συντάξεων: Έτσι θα μοιραστεί το υπόλοιπο σε 50.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά συντάξεων: Έτσι θα μοιραστεί το υπόλοιπο σε 50.000 συνταξιούχους

Αυτά τα χρήματα προέκυψαν κατά την τελική εκκαθάριση των πληρωμών που έγιναν στις 21 Δεκεμβρίου 2018

Το ποσό που είχε προβλεφθεί και ανακοινωθεί επισήμως για τα αναδρομικά στις συντάξεις ήταν 419 εκατ. ευρώ (μικτά), όμως στην εκκαθάριση που έγινε μετά τις πληρωμές αποκαλύφθηκε ότι δόθηκαν τα 385 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι κατά τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών βγαίνει ένα περίσσευμα της τάξης των περίπου 35 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει διατεθεί σε δικαιούχους, ή έχει δοθεί μικρότερο ποσό από το πραγματικά δικαιούμενο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, τα υπόλοιπα αναδρομικών αφορούν κυρίως στις συντάξεις χηρείας αποστράτων, καθώς και στους κληρονόμους (συζύγους και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού) συνταξιούχων ή εν ενεργεία στελεχών που είχαν είτε σύνταξη είτε μισθό στο διάστημα που αφορούν τα αναδρομικά, δηλαδή από 1/8/2012 ως και 31/12/2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, σε περιπτώσεις που υπάρχει απώλεια συνταξιούχου το 2017, ή το 2018, τότε το δικαίωμα για τα αναδρομικά το έχει είτε ο επιζών σύζυγος είτε και οι κληρονόμοι, εφόσον δεν έχει εκδοθεί σύνταξη χηρείας. Κατά τον ίδιο τρόπο αν υπήρξε απώλεια εν ενεργεία στελέχους προερχόμενου από ειδικά μισθολόγια, τα αναδρομικά τα εισπράττουν οι κληρονόμοι.

Για παράδειγμα, στρατιωτικός που απεβίωσε το 2017, δηλαδή μετά το διάστημα που αφορούν στα αναδρομικά για την εν λόγω κατηγορία, δικαιούνταν αναδρομικά στο μισθό για το διάστημα από 1/8/2012 ως 31/12/2016. Το δικαιούμενο ποσό θα δοθεί τώρα, είτε στη σύζυγο εφόσον παίρνει σύνταξη χηρείας με οριστική απόφαση είτε στους νόμιμους κληρονόμους (σύζυγος-τέκνα) αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει βγει στη σύνταξη λόγω θανάτου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί από τον ΕΦΚΑ το σύνολο των προσώπων που έχουν, από κληρονομικό δικαίωμα, μερίδιο στα αναδρομικά που αφορούν όσους απεβίωσαν μετά τις 31/12/2016. Για το λόγο αυτό η σχετική υπουργική απόφαση που αναφέρεται στα αναδρομικά των συντάξεων για τα ειδικά μισθολόγια ορίζει ότι το ποσό σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου καταβάλλεται στα πρόσωπα στα οποία έχει μεταβιβαστεί ή θα μεταβιβαστεί η σύνταξη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ενώ σε περίπτωση που δεν μεταβιβάζεται σύνταξη λόγω θανάτου του δικαιούχου, τότε το χρηματικό ποσό των αναδρομικών θα καταβληθεί στους νόμιμους κληρονόμους. Στη, δε, απόφαση για τα αναδρομικά που δόθηκαν σε εν ενεργεία στρατιωτικούς, αναφέρεται ότι σε περίπτωση θανάτου στελέχους που υπηρετούσε στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας για ολόκληρο ή μέρος του χρονικού διαστήματος από 1/8/2012 έως 31/12/2016, τα αναδρομικά (σ.σ:: που αφορούν στο μισθό για το διάστημα αυτό) θα δοθούν στους νόμιμους κληρονόμους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη, αν έχει βγει σύνταξη θανάτου, τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο θανών για το διάστημα που ήταν στην ενεργό υπηρεσία (από 1/8/2012 ως 31/12/2016) θα πιστωθούν στον επιζώντα σύζυγο και στη συνέχεια θα πρέπει να μοιράσει το μερίδιο που αναλογεί και στους άλλους νόμιμους κληρονόμους του θανόντος.

Διαβάστε επίσης:

Αχτσιόγλου: Στις αρχές Μαρτίου η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2019: Από την Παρασκευή 25/1 η πληρωμή τους - Όλες οι ημερομηνίες

Σχετικές ειδήσεις