ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να τοποθετήσει τον Μητσοτάκη στο «κάδρο» της αντιπαράθεσης επιχειρεί ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Να τοποθετήσει τον Μητσοτάκη στο «κάδρο» της αντιπαράθεσης επιχειρεί ο Τσίπρας

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την κυβερνητική φθορά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, στην Κουμουνδούρου αναζητούν να βρουν τους τρόπους που θα βγουν εκείνοι κερδισμένοι από τις «γαλάζιες» απώλειες, προβάλλοντας ως η εναλλακτική επιλογή εξουσίας.

Για να το πετύχουν, τοποθετούν στο «στόχαστρο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να ποντάρει πολλά στην προσωπική αντιπαράθεση των δύο ηγετών.

Η επιλογή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίσει «κυβέρνηση Βερσαλλιών» την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τον εμφανή λυρισμό, έκρυβε και την πολιτική διάσταση που θέλει να αναδείξει. Ότι, δηλαδή, πρόκειται για μια εξουσία παντελώς αποκομμένη από την «θλιβερή» -όπως την χαρακτήρισε- για τον τόπο πραγματικότητα και η οποία από τη «μέθη» της εξουσίας συμπεριφέρεται με τρόπο αλαζονικό.

Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που στην αρχή της ομιλίας του έκανε τόσο εκτενή αναφορά στην βόλτα που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός στην Πάρνηθα. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, φρόντισε να την αντιπαραβάλλει με την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν οι πολίτες από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας, όταν παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από το γράμμα και όχι από το πνεύμα των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του για τις «Βερσαλλίες».

Τα όσα είπε την Πέμπτη (3/12) στη Βουλή ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αποτελούν μία μεμονωμένη επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά κομμάτι μίας ολόκληρης στρατηγικής, η οποία θα ξεδιπλωθεί ακόμα πιο δυναμικά τις επόμενες ημέρες. Στόχος της δεν είναι άλλος, παρά η τοποθέτηση του προσώπου του πρωθυπουργού στο «κάδρο» των ευθυνών, για αυτό που οι ίδιοι ορίζουν ως «αποτυχία διαχείρισης» της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία και την κοινωνία.

Άλλωστε, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά πως για να επιταχυνθεί η φθορά της κυβέρνησης, θα πρέπει να αρχίσει να χάνει τη λαϊκή αποδοχή ο επικεφαλής της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει σε καθημερινές προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του πρωθυπουργού, χτυπώντας το Μέγαρο Μαξίμου ακριβώς στην «καρδιά» του.

Για να φέρει τα επιθυμητά για την Κουμουνδούρου αποτελέσματα η «στοχοποίηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, προϋπόθεση είναι να «σπάσουν» τον «θόλο» που τον προστατεύει. Έτσι, τουλάχιστον, ονομάζουν οι στενοί του συνεργάτες την αντιμετώπιση που έχει ο πρωθυπουργός από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – και κυρίως από τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας- στα οποία και χρεώνουν «διαστρέβλωση» της πραγματικότητας – τουλάχιστον όπως την ορίζουν οι ίδιοι. Η εκτενέστατη χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα βραδινά δελτία ειδήσεων, «που δεν θα δείξουν» αυτά που είπε, αποτελεί ακόμα μία πτυχή της συγκεκριμένης στρατηγικής.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, αναγνωρίζουν ότι η ανάδειξη των κυβερνητικών ευθυνών στην διαχείριση της κρίσης, ακόμα και εκείνων που πιθανότατα να αναλογούν στον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν αρκεί από μόνη της. Όπως λένε, θα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα «προοδευτικό, ρεαλιστικό και βιώσιμο» οικονομικό σχέδιο, που στον πυρήνα του θα έχει τις προτάσεις που παρουσιάζει ανά περίσταση το κόμμα τους και το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.