ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η συσπείρωση και το άνοιγμα στην κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η συσπείρωση και το άνοιγμα στην κοινωνία
AP IMAGES

Να είναι το 2021 η χρονιά της ανασυγκρότησης του κόμματος, επιθυμούν στην Κουμουνδούρου, βάζοντας ως άμεσους στόχους την ολοκλήρωση του οικονομικού τους προγράμματος, την επεξεργασία της πολιτικής πρότασης που θα το συνοδεύει και την επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων που τους στήριξαν στις εκλογές του 2019, αλλά «αγνοούνται» στις δημοσκοπήσεις.

Η χρονιά που φεύγει, κατά γενική ομολογία, δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κινητικότητα που επέδειξε το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης τους τελευταίους δύο μήνες, που συνδυάστηκε με μια σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή και την κατάθεση των δικών του προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποτελούν για αυτούς την «πυξίδα» για το επόμενο έτος.

Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων εξαιτίας της πανδημίας και των όσων δινών έχει προκαλέσει στην οικονομία, στην Κουμουνδούρου θέλουν να επιταχύνουν την ανασυγκρότηση του κόμματος. Κομβικό ρόλο στο άνοιγμα προς την κοινωνία που θέλουν να πετύχουν, αποτελεί το λεγόμενο «Σχέδιο Σταθάκη», που θα αποτελέσει την οικονομική πρόταση τους για το αύριο της χώρας. Αν και η γενική εποπτεία ανήκει στον πρώην υπουργό, στην κατάρτιση του συμμετέχουν όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Όπως αναφέρουν στο Newsbomb.gr πρόσωπα που συμμετέχουν στην επεξεργασία του, η δική τους πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα του «νεοφιλελεύθερου Σχεδίου Πισσαρίδη», δίπλα στις «σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας». Συμπληρώνουν, πως στον πυρήνα του έχει τον κόσμο της εργασίας, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των μεγάλων ομίλων που έχουν ως στόχο προσφέρουν στην ελληνική οικονομία και να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και την «πράσινη» οικονομία. Επίσης, προβλέπει την στήριξη του κράτους πρόνοιας, με ενίσχυση των δομών Υγείας και Παιδείας.

Και αν το οικονομικό σχέδιο προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αυτό που αναγνωρίζουν ότι απουσιάζει από τον δημόσιο λόγο τους, είναι η ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση που θα φέρει κοντά τους τόσο τους πολίτες που τους στήριξαν το 2015, όσο και νέες δυνάμεις. Το οικονομικό πρόγραμμα όσο δελεαστικό και ρεαλιστικό και να είναι, αν δεν συνδυαστεί με ένα πολιτικό όραμα που θα πείσει τους πολίτες, δεν είναι ικανό να ανατρέψει την κατάσταση.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να βρεθεί άμεσα το πολιτικό πρόσημο που θα καταφέρει σε πρώτη φάση να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους που έμειναν δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ το δύσκολο 2019 και στη συνέχεια, να φέρει κοντά του νέες δυνάμεις. Αυτό το κρίσιμο 10% που ψήφισε το κόμμα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και τώρα δεν απαντάει στις δημοσκοπήσεις, αποτελεί και τον πρώτο στόχο τους. Ταυτόχρονα, η Κουμουνδούρου προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο εκπρόσωπος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που στην παρούσα συγκυρία συνθλίβεται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία. Παράλληλα, προσπαθεί να διατηρήσει τη συμμαχία της με τα εργαζόμενα στρώματα των πόλεων και να αφουγκραστεί τις ανάγκες της νεολαίας. Οι παραπάνω στόχοι, αν και δύσκολοι εξ αντικειμένου, είναι ζωτικής σημασίας για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα νέο σχέδιο διεύρυνσης του κόμματος, που θα έχει ως στόχο να φέρει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ νέες δυνάμεις που θα του δώσουν ώθηση ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών, που αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, θα ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.