ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο στόχος της ΝΔ για την Κυριακή της 21ης Μαΐου

Εκλογές 2023: Ο στόχος της ΝΔ για την Κυριακή της 21ης  Μαΐου
O Κυριάκος Μητσοτάκης.
Eurokinissi

«Ισχυρή εντολή για να σαρώσουμε τις παθογένειες του κράτους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους νέους

Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο όπως το tik tok για να στείλει το μήνυμά του για τις κάλπες της 21ης Μαΐου: «Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά», είπε στο βίντεο που ανήρτησε και πρόσθεσε: Ισχυρή εντολή για «να σαρώσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά που μας κρατάνε πίσω».

Στο βίντεο, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και θέτει τους άξονες πάνω στους οποίους θα επιδιώξει να κινηθεί η προεκλογική συζήτηση: το έργο της κυβέρνησης και τα όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.

«Ανακοινώσαμε λοιπόν την ημερομηνία των εκλογών που θα γίνουν την 21η Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά. Να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό του έργου μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτά τα οποία πετύχαμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας. Να θυμίσουμε στους πολίτες πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι η Ελλάδα το 2023. Να θυμίσουμε στους πολίτες ότι τηρήσαμε τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις», επισήμανε και αναφέρθηκε στη μείωση φόρων και εισφορών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προστασία των συνόρων και την ψηφιοποίηση του κράτους.

Στον δρόμο για τις κάλπες, η κυβερνητική παράταξη οδεύει με τρεις βασικούς στόχους: να απευθυνθεί στην «γκρίζα ζώνη» και κυρίως στους ψηφοφόρους, που απομακρύνθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα, μετά την τραγωδία στα Τέμπη και να τους επαναφέρει στους κόλπους της, να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις ώστε η συμμετοχή στις εκλογές να είναι μεγάλη και να μην έρθει αντιμέτωπη με τον «αόρατο εχθρό» της αποχής, και τελικά να φθάσει σε ένα ποσοστό γύρω από το 33%, ποσοστό, που εκτιμάται ότι μπορεί να της δώσει τον αέρα, όχι μόνο του πρώτου κόμματος, αλλά και μιας παράταξης, που βρίσκεται σε τροχιά αυτοδυναμίας ενόψει μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Σε αυτό το σκηνικό, δύο στοιχεία συμπληρώνουν την εικόνα: η διαφορά, που τελικά θα υπάρχει ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα και το ποσοστό του τρίτου κόμματος, που, κυρίως το σύστημα της απλής αναλογικής, το καθιστά εν πολλοίς ρυθμιστή των εξελίξεων.

Με αυτή τη στόχευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να ξεδιπλώνει την εκλογική ατζέντα των επόμενων 7 εβδομάδων. Στην πρώτη θέση του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας, θα βρεθεί το κυβερνητικό έργο, που υλοποιήθηκε από το 2019 έως σήμερα. 402 νομοσχέδια, που πέρασαν από τη Βουλή και άφησαν, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, την σφραγίδα των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, αλλά και παρεμβάσεις σε τομείς της παιδείας και της υγείας, όπως η πρόσληψη 25.000 εκπαιδευτικών, όπως και της οικονομίας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση φόρων και εισφορών, η αύξηση των συντάξεων μετά από 12 χρόνια, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν και οι δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία, με κυρίαρχες την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την σύγκρουση με το «βαθύ κράτος» με τις διαχρονικές παθογένειες, που αναδείχθηκαν με δραματικό τρόπο με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στη συλλογική πρόοδο, δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν. Η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται έτσι μια σαφής προτεραιότητα για την επόμενη μέρα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στην αιχμή του λόγου, που θα διατυπώσει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα, θα βρεθεί η αντιμετώπιση από την κυβέρνησή του αλλεπάλληλων κρίσεων, όπως της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, με έμφαση στην στήριξη, που δόθηκε στους πολίτες κατά την διάρκειά τους, αλλά και , της «ασύμμετρης» απειλής από την Τουρκία, όπως αυτή εκδηλώθηκε στον Έβρο και των κινήσεων, που έγιναν για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας και την αναβάθμιση της διπλωματικής της θέσης, για παράδειγμα οι αμυντικές συμφωνίες με Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία και παράλληλα, τα εξοπλιστικά προγράμματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ βγαίνει στην αντεπίθεση από εχθές, γίνεται σαφές ότι οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έχουν αναθαρρήσει μετά το σοκ της τραγωδίας των Τεμπών και δεν είναι λίγοι αυτοί που βάζουν ξανά σε υψηλά επίπεδα τον πήχη για τις πρώτες κάλπες.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε για άλλη μια φορά την «παγίδα ακυβερνησίας» από την απλή αναλογική τονίζοντας ότι «η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει». «Γι' αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στην εισήγησή του προχώρησε έναν μινί απολογισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης από το 2019.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου αντί για τις 28 Μαΐου ελήφθη καθώς συνεκτιμήθηκαν αφενός η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινάνε αρχές Ιουνίου και αφετέρου οι υποχρεώσεις της χώρας καθώς στις 11-12 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σχετικές ειδήσεις

Αύριο η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Εκλογές 2023: Το πρώτο σποτ της Νέας Δημοκρατίας και το μήνυμα Μητσοτάκη

Εκλογές 2023: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο TikTok βίντεο με τα διλήμματα