ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μητέρα των μαχών» στη Βουλή: Τσίπρας Vs Βενιζέλος

Η «μητέρα των μαχών» στη Βουλή: Τσίπρας Vs Βενιζέλος

«Περίμενα με ενδιαφέρον να ακούσω την ομιλία του κ. Βενιζέλου. Για μία ακόμα φορά επέλεξε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να δώσει απαντήσεις», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως θεωρούν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός που τον ψήφισε, σκοπός τους είναι να καταστρέψουν τη χώρα, και ότι η πρόταση για διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών για τον ίδιο (Βενιζέλο) είναι βόμβα για τα θεμέλια της χώρας. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, σχετικά με τις συναντήσεις του στο εξωτερικό και ειδικά στην Βραζιλία, πως ήταν να τους πείσει και το κατάφερε τελικά, να απόσχουν από το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Απαντώντας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ταξίδι του στην Γερμανία και τη συνάντηση που είχε με το Γερμανό υπουργό οικονομικών κ .Σόιμπλε, ανέφερε πως ήταν τιμή του «γιατί είμαστε οι μόνοι που βρεθήκαμε απέναντι από αυτούς και τους είπαμε ότι εκκρεμότητα δεν έχει μόνο η Ελλάδα απέναντι στη Γερμανία, αλλά και η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα».

«Δεν παρέλειψε να μας κατηγορήσει και για δήθεν φλερτ με τη βία», συνέχισε απαντώντας στο Βενιζέλο ο κ. Τσίπρας και μάλιστα υποστήριξε πως ίσως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το πράττει αυτό «για να κρύψει άλλους έρωτες που κατέληξαν σε γάμο με τη διαπλοκή».

«Αυτό όμως που με εξέπληξε ήταν η αναφορά ότι είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος που έχει διατελέσει υπουργός να κράτα αντίγραφα κρίσιμων ζητημάτων στο προσωπικό του αρχείο. Και να μην το επιστρέψει όταν τελειώνει η θητεία του. Και μάλιστα το πιο εντυπωσιακό είναι ότι χειροκροτήθηκε από αυτή την αίθουσα».

«Δυόμισι χρόνια τώρα ο λαός μας έχει γονατίσει από μία εγκληματική πολιτική του Μνημονίου. Όσοι την υποστηρίξατε από αυτό το Βήμα μας έχετε πει ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Εννοούσατε τον μέσο Έλληνα, τον εργάτη, τον υπάλληλο. Δεν εννοούσατε τους μεγαλοκατασκευαστές, τους εφοπλιστές. Δεν εννοούσατε τους κατόχους του πλούτου. Αυτοί άλλωστε έμειναν στο απυρόβλητο. Εκτός θυσιών. Τρία χρόνια που οι Έλληνες γονατίζουν από το Βήμα κάποιοι με απεριόριστο θράσος βγήκαν και έλεγαν στον ελληνικό λαό «μαζί τα φάγαμε». Την ευθύνη την είχαν οι εργαζόμενοι των 600 ευρώ διότι «μαζί τα φάγαμε». Και βεβαίως μας λέγατε ότι για την κρίση ευθύνεται ο μέσος Έλληνας, ο οποίος πλήρωσε με το παραπάνω. Με φόρους, με ανεργία. Το 1/3 της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Την ίδια στιγμή που πληρώνει μέσος Έλληνας, κάποιοι κρατούσαν καλά κρυμμένα στα συρτάρια τους, στους υπολογιστές μυστικά και στοιχεία και αφορούσαν στον πλούτο».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για διαπλεκόμενη χρεοκοπία «μια συμμορία διαπλοκής και διαφθοράς» αλλά και για «τρίγωνο της αμαρτίας τραπεζοκρατίας και μιντιαρχίας» που στηρίζουν με πάθος το μνημόνιο. «Θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι με ρεσάλτο αλλά δημοκρατικά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας ενώ επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι δίνει σανίδα σωτηρίας στον κ. Βενιζέλο. «Είναι ιερό άβατο οι λογαριασμοί και οι σκελετοί στις ντουλάπες σας και αγωνιάτε μην αποκαλυφθούν. Σκελετοί σκανδάλων με παρονομαστή την συγκάλυψη και την ατιμωρησία. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που δίνουμε για τη στάση του πρωθυπουργού που πάλι απουσιάζει και παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα του κ. Βενιζέλου», πρόσθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα το σημείο της ομιλίας του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπου είπε χαρακτηριστικά ότι όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ «έσπασε ο διάολος το ποδάρι του. Ήταν ένα καλά οχυρωμένο σχέδιο πίσω από τη σιωπή της ομερτά και της συγκάλυψης. Ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο».

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ: «Προκύπτει μας λέτε ποινική ευθύνη για τον Παπακωνσταντίνου μόνο για παράβαση καθήκοντος. Μόνο για παραποίηση. Όχι για απόκρυψη. ποτέ δεν συνδέσαμε, το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας με τη διατήρηση ή όχι τις κυβέρνησης»

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω. Όλοι γνωρίζουν ότι θέλουμε την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία . Όμως ποτέ δεν συνδέσαμε, το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας με τη διατήρηση ή όχι τις κυβέρνησης. Για ποιο λόγο θα έπρεπε να αισθάνεται απειλή η κυβέρνηση;». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης πως ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να ζητάει την διερεύνηση.

«Το σκάνδαλο της λίστα Λαγκάρντ κρύβει μέσα του σκάνδαλα προηγούμενων ετών. Έγιναν τα πάντα για να μείνει κρυφή. Το ερώτημα είναι γιατί κρύφτηκε αυτή η λίστα από τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις;»

Η δευτερολογία – απάντηση Βενιζέλου

«Απάντησε στην ομιλία μου με έτοιμο κείμενο δεν ήρθε να ακούσει ήρθε για να επαναλάβει συγκεκριμένα επιχειρήματα και δεν με θέλει ως πολιτικό αντίπαλο, αλλά ως κατηγορούμενο και έκανε και επιλογή συμπαθούς κατηγορούμενου και αντιπαθούς ως αντιπάλου. Αυτά είναι ανατριχιαστικά πράγματα. Είναι ιερή η ιδιότητα του κατηγορουμένου, αλλά ανίερη αυτή του σκευωρού. Έχετε πει απροκάλυπτα πως ο στόχος σας είναι πολιτικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, Θέλετε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής». Συνεχίζοντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως οι μεταξύ τους διαφωνίες είναι πολιτικές διαφωνίες που κρίνονται από το λαό. «Τι σχέση έχει αυτό με το να κινηθεί προποινική διαδικασία; Καμαρώνετε ότι είδατε τον Σόιμπλε και θέσατε δύσκολα θέματα, έχετε ερωτηθεί τι έχω πει εγώ στον Σόιμπλε;».

Στο σημείο αυτό η «αντιμνημονιακή» πτέρυγα των βουλευτών ξέσπασαν σε γέλια και συνεχίζοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι συζήτησε με τον Σόιμπλε πώς να αποφύγει η χώρα το ενδεχόμενο που ευχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, «να χρεοκοπήσουμε και να βγούμε από το ευρώ. Δεν πήγα για δημόσιες σχέσεις. Πήγατε και είπατε για Χριστοφοράκο. Ξέρετε, πόσες φορές του το έχω πει εγώ; ότι συνδέονται με σκάνδαλα στη χώρα μας όλες οι γερμανικές εταιρείες δυστυχώς από την Siemens και από το 1926, όλες οι γερμανικές εταιρείες και αυτό είπα και πριν από λίγες εβδομάδες, ήταν και ο κ Σαχινίδης παρόν. Αν θέλετε να μας βοηθήσετε δώστε εγγυήσεις διαφάνειας για τις εταιρείες σας, τους έχω πει, θα μου δώσετε εμένα μαθήματα; Είμαστε εμείς αναξιόπιστοι και εσείς αξιόπιστοι; Αν σας ζητήσουν να υπογράψετε για την επόμενη δόση θα υπογράψετε; Ετοιμαστείτε, γιατί η υπογραφή σας θα χρειαστεί για την επόμενη δόση για να δείτε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Έρχεστε εδώ και λέτε για ένα προϊόν υποκλοπής από μια τράπεζα και δεν κοιτάζετε την συνολική προσπάθεια. Έρχεστε και επικαλείστε την επιστολή Παπαδημου, ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη λίστα Λαγκάρντ. Από που και έως που ενημερώνεται από ανοιχτές υποθέσεις του ΣΔΟΕ ο Πρωθυπουργός; ενημερώνεται για πολιτικές όχι για υποθέσεις υπηρεσιών. Αυτό θα κάνετε; έτσι θα σέβεστε τις υπηρεσίες σας. Δεν αντιλαμβάνεστε και το χιούμορ εδώ πέρα. Έχω άτυπα ψηφιακά αρχεία του υπουργείου Αμύνης βεβαίως και του Δικαιοσύνης. Εάν ανοίξετε περιοδικά θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα αμυντικά θέματα από αυτά που έχω. Δεν έχω το αντίγραφο του αμυντικού δόγματος που εισηγήθηκα στο ΚΥΣΕΑ δεν παίρνω τώρα εμπιστευτικά σημειώματα του ΥΠ.ΕΞ.; Σοβαρολογείτε;

Τι παραπάνω ήταν το άτυπο αντικείμενο μιας λίστας του ΣΔΟΕ; Έχετε γίνει και υπερευαίσθητοι στα θέματα Άμυνας. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν κινδυνεύουν. Ποιος διακινούσε τα αντίγραφα, ποιος τα έδωσε για δημοσίευση σε περιοδικό; ποιος ενορχήστρωσε όλη αυτή την ιστορία εις βάρος μου; Γιατί το λαλίστατο γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε όταν ο κ. Παππάς είπε ότι εσείς δώσατε το στικάκι; γιατί δεν απαντήσατε όταν ο κ. Σκουρλέτης έπιανε δημοσιογράφους και έλεγε ότι μέσα στη λίστα είναι η οικογένεια του Βενιζέλου; Τέλειωσαν αυτά. Mετατρέπεται σε ζούγκλα ο δημόσιος βιος με συνθήκες ενός οιονεί εμφυλίου πολέμου, με υπονόμευση, ευτελισμό και φόβο που έχουμε ζήσει άλλες εποχές σε άλλα καθεστώτα. Επιστροφή στο παρελθόν θέλετε. Αλλοίμονο για την χώρα. Αυτή η πολιτική οδηγεί στο αδιέξοδο και δεν θα περάσει».

Ανταπάντηση Αλέξη Τσίπρα

«Θα μείνω σταθερός, στην άποψή μου να δω με κατανόηση όσα λέει ο κ. Βενιζέλος, εντούτοις δεν μπορώ να μη σχολιάσω, ότι φωνάζει κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για σκευωρία όχι τίποτα άλλο επειδή υποστήριξε έναν δημοσιογράφο που δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ τον οποίο στήριξε η διεθνής ένωση δημοσιογράφων μεταξύ άλλων. Αλλά γιατί ενοχλείται ο κ. Βενιζέλος; γιατί προφανώς το πρόβλημα του κ. Βενιζέλου είναι η δημοσίευση του λίστας, γιατί σήμερα, εάν δεν είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί και το παραδέχομαι, τότε δεν θα είχε ανακινηθεί αυτή η υπόθεση και βεβαίως ο μέχρι πρότινος στενός σας συνεργάτης θα συνέχιζε να είναι αθώα περιστερά και όχι μαύρο πρόβατο. Μας κατηγορεί ότι εμείς δεν θέλουμε άρση τραπεζικού απορρήτου επειδή το νομοσχέδιο ήταν μέσα στο μεσοπρόθεσμο ως για να έρθει να μας κουνάει το δάχτυλο. Μας κατηγορεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι στην υπόθεση της SIEMENS δεν λέμε κάτι καινούργιο, γιατί αυτός το έχει θέσει πολλές φορές. Εγώ θα ήθελα να του υπενθυμίσω, ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την SIEMENS και όταν ρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας στις 27 Αυγούστου, μας απάντησε ότι ο κ. Βενιζέλος τον διαπραγματεύτηκε. Με τον Σόιμπλε συζητούσε σενάρια καταστροφής είπε. Απροκάλυπτη ομολογία. Ζητούν υπογραφές από αυτούς που τους έχουν στο χέρι. Εμείς δεν υπογράφουμε τίποτα εις βάρος του λαού, γιατί δεν είμαστε σε καμία λίστα».

Ανταπάντηση Βενιζέλου

«Εμείς δεν θα πιεστούμε να υπογράψουμε, γιατί πιέζονται αυτοί που είναι στις λίστες, δηλαδή οι πρωθυπουργοί εκβιάζονται από τους εταίρους; Nτροπή και αίσχος! Είστε επαγγελματίες συκοφάντες! Είναι η επίτομη της αθλιότητας! Συζητούσα με τον κ. Σόιμπλε, πώς να αποτρέψω αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει. Είχατε στον λόγο σας σύγκλιση απόψεων και εντός της γερμανικής κυβέρνησης και εντός άλλων κυβερνήσεων κ. Τσίπρα. Σε σχέση με την SIEMENS, αυτό αφορά την ηθική ευθύνη της SIEMENS και όχι τις ποινικές. Εμείς αξιώνουμε να κάνει επενδύσεις εξαιτίας των ευθυνών αυτών. Όλες οι άλλες χώρες υπέγραψαν ποινικούς συμβιβασμούς εκτός από εμάς. Εμείς ηθικούς συμβιβασμούς υπογράψαμε με την προϋπόθεση να κάνουν επενδύσεις. Λέτε ψέματα και μια κουβέντα για τον εκδότη σας. Το θέμα είναι ότι του το δώσατε εσείς το στικακι, αυτό σας λέω!».

Τελική απάντηση Τσίπρα

«Όταν το όριο της αυτοενεχοποίησης ξεπερνιέται και φτάνει στο όριο της αυτογελοιοποίησης καλό είναι να συγκρατιέται»

Η ταραχώδης συζήτηση στη Βουλή έκλεισε με την παρέμβαση του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου που υποστήριξε πως η στάση του κ. Βενιζέλου να στηρίξει μέχρι και τον κ. Προβόπουλο δείχνει το μέγεθος της συγκάλυψης και τόνισε πως πέραν του ότι πρέπει να λάμψει όλη η αλήθεια το γεγονός, ότι επειδή πήγε η δικογραφία στη Βουλή, πρέπει η ψηφοφορία να γίνει αύριο, αφού μελετήσουν πρώτα όλοι την δικογραφία, κάτι που αρνήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και άφησε και υπονοούμενα για την χρονική στιγμή που διάλεξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς να στείλουν στη Βουλή την Δικογραφία.