ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στα μέτρα της τρόικας το ν/σ για τον φόρο ακινήτων

ΣΥΡΙΖΑ: Στα μέτρα της τρόικας το ν/σ για τον φόρο ακινήτων

Δριμεία κριτική επί του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων.

«Μετά τις επικοινωνιακές φούσκες περί δικαιότερης φορολόγησης και τέλους του χαρατσιού, το ν/σ για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων προσγειώνει στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Όπως παρατηρεί ειδικότερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ν/σ «το χαράτσι, ένας πάλαι ποτέ ‘προσωρινός’ φόρος, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά μονιμοποιείται και επεκτείνεται», ενώ «η φορολόγηση στα ακίνητα, που επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά, χωρίς αφορολόγητο όριο επί της ακίνητης περιουσίας, όχι μόνο δεν γίνεται πιο δίκαιη, αλλά παγιώνει την υπερφορολόγηση στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει, «θεσμοθετείται για πρώτη φορά η φορολόγηση στα αγροτεμάχια και στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια», ενώ «τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε καμία περίπτωση δεν προστατεύονται με το εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό όριο των 9.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό), την ίδια στιγμή που η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία φοροελαφρύνεται προκλητικά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τέλος αναγκαία τη δημιουργία περιουσιολογίου όπου θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό, με υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία, αλλά και την «πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου αλλά και των φορελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών».