ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Νέες επαφές σήμερα

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις  με την τρόικα - Νέες επαφές σήμερα

-Ανοικτά μέτωπα σε τέσσερα υπουργεία

-Μάχη με το χρόνο για να κλείσει η συμφωνία μέχρι το βράδυ

Δραματικές είναι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλείς των δανειστών, καθώς μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ οι δύο πλευρές, δεν κατάφεραν να έλθουν σε συμφωνία.

Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν στις 05:00 τα ξημερώματα και μετά από συζητήσεις 14 ωρών, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα μετά το μεσημέρι.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων το αργότερο σήμερα το βράδυ.

«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε, αλλά δεν το αποκλείω», είπε και εκτίμησε ότι εάν δεν κλείσει σήμερα η διαπραγμάτευση, θα κλείσει τις επόμενες ημέρες.

Τα «αγκάθια» που έχουν μείνει στις διαπραγματεύσεις, είναι:

  • Στο υπουργείο Εργασίας: Δεν έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση», επισημαίνουν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
  • Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται.
  • Στο υπουργείο Ανάπτυξης: Η εφαρμογή κατά 100% των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ παραμένει το ζητούμενο για την τρόικα. Δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία).
  • Στο υπουργείο Οικονομικών: Δεν έχει επέλθει συμφωνία ακόμα στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους για τις λανθασμένες προβλέψεις που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος είχε αναφέρει νωρίς το απόγευμα χθες, ότι για τη διανομή του μερίσματος «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση».

Όσον αφορά το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, η τρόικα παρέπεμψε το θέμα στην επόμενη αξιολόγηση καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρνήθηκε να δεσμευτεί για νέες απολύσεις.

Παζάρια για το πρωτογενές πλεόνασμα

Δεν έχει επέλθει συμφωνία ακόμα στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα επιμένει να μοιραστεί ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με αυτό το οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός (70%).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν πειστεί για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και εκτιμούν πως αν δοθεί το μεγαλύτερο μέρος του σε παροχές τότε δεν θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014.

Ωστόσο όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους για τις λανθασμένες προβλέψεις που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Μάχη με το χρόνο για συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Υπ.Οικ. για Τρόικα: Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μαξίμου για την τρόικα

ΔΝΤ προς Ελλάδα: Ακόμα και αν τα «βρούμε» μία και μόνο δόση θα πάρετε

Le Monde: Η Ελλάδα πρώτη μπήκε σε Μνημόνιο, τελευταία θα βγει

Σόιμπλε: Μην ανησυχείτε, δεν θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το ζόρι

Αμερικανός Οικονομολόγος:H Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

Σ. Κεδίκογλου: Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά...

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου: Πείτε επιτέλους ένα «ΟΧΙ»

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα