ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Guardian: Η Ευρώπη χρειάζεται τον Βαρουφάκη

Guardian: Η Ευρώπη χρειάζεται τον Βαρουφάκη

Μετά το «Well done Yanis Varoufakis» της Imogen Fox για το στιλ του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Guardian φιλοξενεί ένα ακόμη άρθρο για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.Αυτή τη φορά είναι ένα μιξ στιλιστικών παρατηρήσεων και οικονομικής ανάλυσης. Το άρθρο με την υπογραφή του Simon Jenkins έχει τον τίτλο «Ο νέος υπουργός Οικονομικών μοιάζει με κανονικό άνθρωπο... πόσο αναζωογονητικό».

Το άρθρο συνεχίζει ως εξής: «Το θέμα μας δεν είναι αν θα σωθεί η Ελλάδα, είναι το πως ένας Έλληνας υπουργός πρέπει να ντυθεί όταν έχει συνάντηση οικονομικής διπλωματίας. Ο Γιά(ν)νης Βαρουφάκης εμφανίστηκε στη Downing Street με μαύρο τζιν, ένα μωβ ανοιχτό στο λαιμό πουκάμισο και ένα δερμάτινο ημίπαλτο που θα μπορούσε να φοράει ο Πούτιν όταν πηγαίνει να κυνηγήσει αρκούδες. Αν ο Τζωρτζ Όζμπορν δεν το ΄πιασε το νόημα, ο Βαρουφάκης είχε ξυρισμένο κεφάλι. Τι ακριβώς τρέχει;»

Αυτό που τρέχει είναι πραγματική ζωή, λέει ο αρθρογράφος. «Αν εγώ ήμουν τραπεζίτης» συνεχίζει «και έβλεπα το Βαρουφάκη να καταφθάνει με το γνωστό σκούρο κοστούμι, το αντίστοιχο με αυτό που φορούσε ο Όζμπορν, τι θα σκεφτόμουν; Θα σκεφτόμουν, να ένας άνδρας που μπορεί να γίνει αποδεκτός στο club. Ντύνεται σαν τραπεζίτης, άρα σκέφτεται σαν τραπεζίτης, το οποίο είναι το μόνο σωστό για τους υπουργούς οικονομικών. Να σκέφτονται σαν τραπεζίτες. Και θα ένιωθα αυτοεπιβεβαιωμένος».

«Αλλά αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή από το Βαρουφάκη δεν είναι αυτό» τονίζει ο Jenkins. «Αυτό που θέλουμε είναι τους τρομοκρατήσουμε. Μη μου κολλάτε, λέει ο Βαρουφάκης. Έχω μια σαφή εκλογική πλειοψηφία και μια χρεωκοπημένη χώρα. Όταν οι τράπεζές σας χρεωκοπούν τις ξεχρεώνετε διαγράφοντας τα χρέη τους και τις αφήνετε να κάνουν νέα αρχή. Κάντε το ίδιο και με μένα. Οι τράπεζές σας δάνεισαν τη χώρα μου εξωφρενικά ποσά, ποσά πέρα από κάθε λογική. Τώρα σοβαρά πιστέψατε ότι θα τα πάρετε ποτέ πίσω; Δεν πρόκειται. Διαβάστε τα χείλη μου, κοιτάξτε το τζιν μου, νιώστε τα γένια μου. Δεν πρόκειται. Δείτε την πραγματικότητα.»

Όπως λέει ο Jenkins η Ευρώπη χρειάζεται το σοκ του λουκ του Βαρουφάκη. Πρέπει να καταλάβει ότι οι Έλληνες δε μπορούν να ξεπληρώσουν τα ογκώδη δάνεια που πήραν από τη Γερμανία ενόσω βυθίζονται στη φτώχεια. «Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό... Είναι το λάθος που έκανε η Ευρώπη το 1919 με τη Γερμανία και τις αποζημιώσεις για τον πόλεμο. Κοίτα Ευρώπη που οδήγησε αυτό. Η ευρωζώνη έγινε γερμανοζώνη, ήταν μια καταστροφή που απλώς περιμέναμε να συμβεί και δε θα αφορούσε μόνο τα φτωχότερα μέλη της. Η καταστροφή αυτή συνέβη. Είναι γεγονός. Η Ελλάδα και τώρα όλη η Ευρώπη υποφέρει επειδή ακριβώς διοικείται από τους τραπεζίτες που πολύ απλά θέλουν τα λεφτά τους πίσω. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα είναι μια χρυσή ευκαιρία για όλους μας. Με λίγη τύχη θα ακολουθήσει η Ισπανία και ίσως και η Ιταλία, έως ότου η ευρωζώνη γυρίσει σε ένα μέγεθος που να μπορεί να διοικηθεί υπεύθυνα. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει έναν υπουργό Οικονομικών που μοιάζει με κανονικό άνθρωπο. Αυτό είναι μια καλή αρχή».

Σχετικές ειδήσεις