ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας στη Μόσχα-«Η Ελλάδα δεν δέχεται νουθεσίες επί των διπλωματικών της σχέσεων»

Ο Τσίπρας στη Μόσχα-«Η Ελλάδα δεν δέχεται νουθεσίες επί των διπλωματικών της σχέσεων»

Σημαντική αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική αποστολή, ήδη από τις πρώτες ώρες της επίσκεψης στη Ρωσία, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, που η επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται να αναθερμάνει τις σχέσεις των δυο χωρών. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τον Κώστα Καραμανλή που «ξαναζεσταίνει» τις επαφές της χώρας μας με την υπερδύναμη της Ρωσίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ – ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

ΜΟΣΧΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Διονυσία Προκόπη

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συζητήσουν και για τις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και για τα ζητήματα ασφαλείας τόσο γύρω από το Ουκρανικό ζήτημα, όσο και για τη Μέση Ανατολή.

Με κατηγορηματικό τρόπο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκρούουν τις «συμβουλές» των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή το ταξίδι στη Μόσχα.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται νουθεσίες επί τέτοιων ζητημάτων. Είναι αυτονόητο και κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να συνάπτει εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με χώρες με τις οποίες υπάρχουν δεσμοί φιλίας χιλιάδων ετών» είναι η απάντηση του Μαξίμου.

Το πιο πιθανό είναι ωστόσο να υπάρξει μεν μια σημαντική οικονομική ανάσα από τη Μόσχα προς την Αθήνα, αλλά όχι με τη μορφή απευθείας δανείου. Εκείνο που θεωρείται αναμενόμενο είναι η σημαντική ενίσχυση σε συγκεκριμένους τομείς, με μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα:

-Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί στην άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, που είχε επιβληθεί ως απάντηση της Ρωσίας στο εμπάργκο της ευρωπαϊκής ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αυτή την κίνηση με ενδιαφέρον καθώς θα δώσει ανάσα στην αγροτικό κόσμο της χώρας, που στηρίζεται στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα του εμπάργκο θα γίνει με τέτοιο τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους κόλπους της Ε.Ε. επισημαίνουν στο Newsbomb κυβερνητικά στελέχη.

-Παράλληλα, θα υπάρξει εκτενής συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα αγροτικής οικονομίας, με κοινοπραξίες και μικτά σχήματα εταιρειών.

- Στην ατζέντα των επαφών θα έρθουν βεβαίως τα ενεργειακά που έχουν τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Η Αθήνα αναμένει να απαλλαγεί από τεράστια οικονομικά βάρη εάν η Μόσχα αποφασίσει να διαγράψει πρόστιμα που προβλέπουν οι συμφωνίες για τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά. Ταυτόχρονα πρόκειται να συζητηθεί διεύρυνση της συνεργασίας και στο θέμα των αγωγών.

- Να σημειώσουμε τέλος ότι αναμένεται να υπάρξει και επενδυτικό ενδιαφέρον για υποθέσεις που είχαν παρουσιάσει κωλυσιεργία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και έχουν να κάνουν με τα λιμάνια και με τους σιδηροδρόμους.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από το γραφείο του Ρώσου προέδρου, στη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν θα συμμετέχουν ο Ν. Κοτζιάς, η Ν. Βαλαβάνη και ο Π. Λαφαζάνης.

Από ρωσική πλευρά, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκολόφ και ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου στην ατζέντα της συνάντησης είναι η υπογραφή των παρακάτω κειμένων:

-Το κοινό σχέδιο δράσης 2015-2016 ,η οποία ορίζει τις διμερείς σχέσεις. Είναι τυπικό, ωστόσο, έχει σημασία γιατί έχει να ανανεωθεί από το 2012.

-Το δεύτερο κείμενο είναι η κοινή δήλωση για τα 70 χρόνια από την νίκη στον Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο και

-Το τρίτο είναι ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας για το 2016 που θα είναι το έτος φιλίας των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολιτιστικών, επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων τα ενεργειακά, ενώ σχετικά με τις επενδύσεις οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Να σημειωθεί ότι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας το 2014 μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας και του εμπάργκο και είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχασε 30 με 35 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις