ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα έξι κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης που έθεσε ο Τσίπρας στον Ολάντ

Τα έξι κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης που έθεσε ο Τσίπρας στον Ολάντ

Έξι θέματα έθεσε μετ’ επιτάσεως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διευρυμένη σύσκεψη με τους Έλληνες και Γάλλους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Διονυσία Προκόπη

Πρόκειται για θέματα τα οποία η Αθήνα θεωρεί «ανοιχτά», καθώς δημιουργούν τριγμούς στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρώτο στη λίστα βρίσκεται το θέμα των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο θα υπάρξει και νέα σύσκεψη σήμερα.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει, ώστε να «μετατραπεί η Ελλάδα σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας», όπως τόνισε και ο κ. Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο κ. Ολάντ φέρεται να δήλωσε πως «η Γαλλία φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, προκειμένου να λυθεί το θέμα». Η δήλωση αυτή του Γάλλου προέδρου εκτιμάται ως «φιλική κίνηση» από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός έθεσε, επίσης, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, των συλλογικών συμβάσεων, του ασφαλιστικού και της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΙΕ.

Κατά τη διευρυμένη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ βάρος δόθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη Γαλλία για τη δημόσια διοίκηση.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παρουσίασε εκτενώς την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο μέτωπο του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα και ανέλυσε τα ελληνικά αιτήματα για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, σύσκεψη για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις πραγματοποίησαν ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Από την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, και ο Δημήτρης Λιάκος, διευθυντής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ, καθώς και η προώθηση επενδυτικών σχεδίων στον τομέα του τουρισμού, στα αγροτικά προϊόντα, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές και τον πολιτισμό.

Συζητήθηκαν δε οι προοπτικές για “κοινές επενδύσεις Ελλάδας - Γαλλίας σε αναδυόμενες οικονομίες”, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων, αλλά και της Μέσης Ανατολής, όπως άλλωστε δήλωσε και ο Φρανσουά Ολάντ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, η γαλλική πλευρά φέρεται να μην έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, τουλάχιστον για να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο. Δεν αποκλείει, ωστόσο, την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάληψη του μάνατζμεντ αποκρατικοποιημένων επιχειρήσεων ή οργανισμών. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει αποκλείσει την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑΘ), για τις οποίες είχε ακουστεί ότι ενδιαφέρεται το Παρίσι.

Ο κ. Παππάς θα έχει και δεύτερη συνάντηση για το θέμα των επενδύσεων, το απόγευμα της Παρασκευής (23/10/2015), με Γάλλους επιχειρηματίες.

Σχετικές ειδήσεις