ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Με εντολή Τσίπρα η δικογραφία στη Βουλή την Τρίτη (06/02)

Υπόθεση Novartis: Με εντολή Τσίπρα η δικογραφία στη Βουλή την Τρίτη (06/02)

Άλλη μια άγρια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - Βρήκαν την υπόθεση Novartis για να «σφαχτούν» πολιτικά, οδηγώντας την πολιτική ατζέντα σε ακραία πόλωση

Μετά την κόντρα για την ονομασία των Σκοπίων, αλλάζει η πολιτική ατζέντα και ανοίγει πόλεμος ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση Novartis.

Οι δυο πλευρές σφάζονται με ανακοινώσεις και αλληλοκατηγορίες, που αναμένεται να «φουντώσουν» στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ενδεικτικά, με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η δικογραφία για την υπόθεση Novartis να παραδοθεί το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (06/02) στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (05/02) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διαβιβάσει ήδη τη δικογραφία και πλέον αυτή θα αποσταλεί, με εντολή του πρωθυπουργού στη Βουλή και θα κοινοποιηθεί στα πολιτικά κόμματα.

«Το σκάνδαλο Novartis από ηθικής και οικονομικής πλευράς θα συγκλονίσει την Ελλάδα και είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο της Siemens», δήλωσε ο κ. Κοντονής, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κοντονής συμπλήρωσε επίσης ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ».

Τι δήλωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επισήμανε πως έλαβε μερική ενημέρωση αναφορικά με το περιεχόμενο της δικογραφίας και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο απο καταβολής του ελληνικού κράτους».

Εξάλλου, ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο της δικογραφίας διώκεται ο πρόεδρος της Novartis, ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε: «Ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, αλλά από όσο ξέρω, του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα».

Τέλος, ο ίδιος προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις «να μη μιλούν, γιατί εκτίθενται».

Ποιοι εμπλέκονται στην υπόθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Αυτοί φέρονται να είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

Διαβάστε σχετικά:

Για τις εξελίξεις ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες. Ως προς την επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με δήλωσή της, διευκρίνισε ότι δεν συμμετείχε σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τόσο η ίδια όσο και οι επικουρικοί εισαγγελείς. «Ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Άρειο Πάγο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα αναφορικά με το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα αδικήματα της απιστίας και δωροδοκίας που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα έχουν ήδη υποπέσει σε παραγραφή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, όχι όμως το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Τι απαντά η Novartis

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας (05/02), η Novartis αναφέρει:

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή».

Σχετικές ειδήσεις