ΥΓΕΙΑ

Απώλεια βάρους: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα

Απώλεια βάρους: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα

Διανύουμε τo πρώτο διάστημα του φετινού φθινοπώρου και αρκετοί από εμάς έχουμε μπει στη διαδικασία να θέσουμε μερικούς στόχους, οι οποίοι ευελπιστούμε πως θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, μέσα στους επόμενους μήνες. Φυσικά, σε αυτούς τους στόχους συγκαταλέγεται και η βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης ή καλύτερα, η μείωση του σωματικού λίπους στο σώμα μας.

Όπως αναφέρει και ο ειδικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Στέφανος Δημητριάδης, «ο συνδυασμός της καθιστικής ζωής με τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, οδηγεί στην αύξηση του λίπους, ιδιαίτερα του κοιλιακού και του σπλαχνικού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν το λίπος αυξάνεται στο σώμα μας σε μεγάλο βαθμό, διαταράσσεται ο μεταβολισμός και αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα». Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις συνέπειες που προκύπτουν στην προσωπική μας ζωή, καθώς η αύξηση του λίπους στο σώμα, δηλαδή η πρόσληψη περίσσειας ποσότητας ενέργειας από όση καταναλώνουμε, σε βάθος χρόνου ρίχνει την αυτοπεποίθησή μας και επιβαρύνει την ψυχολογική μας κατάσταση.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να ανατρέψουμε αυτήν τη συνθήκη, χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια, η οποία θα εστιάζει τόσο στη διατροφή, όσο και στη σωματική μας κατάσταση. Πώς θα τα καταφέρουμε; Ακολουθώντας τις συμβουλές του διατροφολόγου, Στέφανου Δημητριάδη, αλλά και επενδύοντας στους «συμμάχους», για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, με τον πιο… λαχταριστό και χορταστικό τρόπο!

Ωφέλιμα, «πλούσια» και πολύχρωμα γεύματα που έχουν χαμηλή θερμιδική αξία

Ομολογουμένως, η διατροφή είναι «το Α και το Ω» για να καταφέρουμε να μειώσουμε το σωματικό μας λίπος. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως θα πεινάσουμε ή θα αποκλείσουμε από τα γεύματά μας κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία ή κάποιες κατηγορίες τροφών. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς είναι οι ευεργετικές τροφές που περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Δηλαδή τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, για να μειώσει τις φλεγμονές στο εσωτερικό του και συγχρόνως, να αισθάνεται ένα αίσθημα πληρότητας για αρκετές ώρες, έπειτα από κάθε γεύμα.

Επιπλέον, ο διατροφολόγος Στέφανος Δημητριάδης μας συστήνει ψάρι, κοτόπουλο και άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αυξάνουν τη μυϊκή μάζα, συμβάλλοντας σημαντικά στην απώλεια βάρους, καθώς και σιτηρά ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, η κινόα και το πλιγούρι, διότι περιλαμβάνουν μία πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών πρωτεϊνών, παρέχοντάς στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται, για να ανταποκριθεί στο πρόγραμμά μας.

Αυξάνουμε τη συχνότητα των γευμάτων που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα

Μοιάζει κάπως παράδοξο όμως, ένα βήμα που θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε την αύξηση του σωματικού λίπους στο σώμα μας, είναι να αυξήσουμε τη συχνότητα των γευμάτων που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Διότι όσο πιο τακτικά είναι τα γεύματα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια του 24ώρου, όχι μόνο νιώθουμε χορτάτοι, περιορίζοντας την αλόγιστη κατανάλωση φαγητού, αλλά συμβάλλουμε σημαντικά και στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας.

Συνεπώς, εκτός από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, δηλαδή τα κυρίως γεύματά μας, ο διαιτολόγος Στέφανος Δημητριάδης προτείνει να αυξήσουμε τα μικρά γεύματα που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, φρούτα ή ακόμη και κάποιο υποκατάστατο γεύματος*, όπως τα γευστικά Πρωτεϊνούχα Ροφήματα Formula 1 της Herbalife Nutrition, τα οποία είναι διαθέσιμα σε 9 λαχταριστές γεύσεις. Τα συγκεκριμένα υποκατάστατα γεύματος περιλαμβάνουν μόνο vegan συστατικά, δεν περιέχουν γλουτένη ή τεχνητές χρωστικές ύλες, μας προσφέρουν 18g φυτικής πρωτεΐνης ανά μερίδα, ενώ καλύπτουν το 38% των αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνες και μέταλλα.

Παραμένοντας συνεπείς στο καθιερωμένο ραντεβού μας με τη σωματική άσκηση

Σε μία καθημερινότητα που απαιτεί να περνάμε αρκετές ώρες μπροστά από μία οθόνη και δεν ενθαρρύνει τη σωματική άσκηση, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους για να παραμένουμε συνεπείς στο ραντεβού μας με τη γυμναστική. Δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε την εγγραφή μας σε κάποιο γυμναστήριο ή να πληρώσουμε ακριβά κάποιον ειδικό instructor, αρκεί να ξεκλέβουμε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα, ώστε να απολαμβάνουμε έναν αναζωογονητικό περίπατο στην περιοχή μας.

Ωστόσο, αν θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε κάποιο συγκεκριμένο είδος σωματικής άσκησης, για να έχουμε άμεσα και ορατά αποτέλεσμα, ο διατροφολόγος Στέφανος Δημητριάδης συστήνει έναν συνδυασμό αερόβιας άσκησης με βάρη, αφού «καίει» το λίπος και συγχρόνως αυξάνει τη μυϊκή μάζα του σώματος. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η αύξηση της μυϊκής μάζας βοηθάει περαιτέρω στη μείωση του λίπους, καθώς καίμε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν καθόμαστε, συγκριτικά με πριν. Η μυϊκή μάζα βελτιώνει την εικόνα του σώματός μας και αυξάνει τη λειτουργικότητα των μυών, οπότε μπορούμε να φέρνουμε εις πέρας τις καθημερινές μας ανάγκες με μεγαλύτερη ευκολία».

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η μέτρηση του ποσοστού λίπους σε συνδυασμό με τη μέτρηση του βάρους μας, είναι τα στοιχεία που μας αποκαλύπτουν αν η σωματική μας κατάσταση βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Όπως επισημαίνει και ο ειδικός, Στέφανος Δημητριάδης, «τα φυσιολογικά επίπεδα σωματικού λίπους συνήθως είναι 10-20% για τους άνδρες και 20-30% για τις γυναίκες, ενώ οι ιδανικές τιμές διαφοροποιούνται σημαντικά από την ηλικία και το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας». Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες που παρουσιάζει το σώμα μάς, ώστε να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε ή τι χρειάζεται να κάνουμε, για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, έχοντας για «συμμάχους» μας σε αυτήν την προσπάθεια τα Πρωτεϊνούχα Ροφήματα Formula 1 της Herbalife Nutrition, η διαδικασία για τον έλεγχο ή τη διατήρηση του βάρους μας θα είναι πολύ πιο απολαυστική.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Herbalife Nutrition ή τη σελίδα της στο Facebook, το Instagram, το YouTube και το TikTok.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Herbalife Nutrition:

Η Herbalife Nutrition είναι μια παγκόσμια εταιρεία, που από το 1980 αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων με σπουδαία προϊόντα διατροφής και προσφέρει στους Ανεξάρτητους Συνεργάτες της μια οικονομικά αποδοτική επιχειρηματική ευκαιρία. Η εταιρεία προσφέρει υψηλής ποιότητας, επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα, τα οποία πωλούνται σε περισσότερες από 90 χώρες από καινοτόμους Ανεξάρτητους Συνεργάτες, που παρέχουν προσωπική καθοδήγηση και υποστήριξη, εμπνέοντας τους πελάτες τους να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής. Η Herbalife Nutrition είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο στις κατηγορίες των υποκατάστατων γεύματος και των πρωτεϊνούχων συμπληρωμάτων διατροφής συνδυαστικά. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Εταιρείας για την εξάλειψη της πείνας, η Herbalife Nutrition έχει αναλάβει επίσης τη δέσμευση να προσφέρει διατροφή και εκπαίδευση σε κοινότητες ανά την υφήλιο που έχουν ανάγκη.

Τα προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά μέσω των Ανεξάρτητων Συνεργατών Herbalife Nutrition.

* Για τον έλεγχο του βάρους: Η υποκατάσταση δύο από τα κύρια ημερήσια γεύματα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων με υποκατάστατα γεύματος συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Για ισορροπημένη διατροφή και διατήρηση του βάρους: Η υποκατάσταση ενός από τα κύρια ημερήσια γεύματα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων με ένα υποκατάστατο γεύματος συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια βάρους.