ΥΓΕΙΑ

Συμβουλές για να ξαναμπούμε στον «σωστό δρόμο» μετά τις γιορτές

Συμβουλές για να ξαναμπούμε στον «σωστό δρόμο» μετά τις γιορτές
UNSPLASH

Η διατροφολόγος Ροδάνθη Μυλωνά μοιράζεται μαζί μας μερικές συμβουλές για να επανέλθουν οι διατροφικές μας συνήθειες μετά τις ατασθαλίες των εορταστικών τραπεζιών

Το 2023 μόλις μπήκε και όλα μοιάζουν τέλεια εκτός από τον φόβο της ζυγαριάς μετά τις γιορτές. Αν το σκεφτεί κανείς όμως δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις για τις μικρές απολαύσεις, εξάλλου γιορτές είναι μπορούμε να το ευχαριστηθούμε και λίγο παραπάνω και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά την αλλαγή του χρόνου.

Από Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, θα ισχύει το «κάθε Δευτέρα και δύσκολη» αλλά εσύ μπορεί και να τα καταφέρεις ακολουθώντας μερικά tips, (είχαμε και στο χωριό μας τέτοια) για μετά τις γιορτές, ώστε να μη φοβηθείς να ανέβεις στη ζυγαριά σου και να βάλεις άφοβα τα στενά σου παντελόνια, αλλά πάνω από όλα να τα έχεις καλά με το ίδιο σου το σώμα.

Η διατροφολόγος Ροδάνθη Μυλωνά, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα μοίρασε μερικές ιδανικές συμβουλές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, έρχεται να μας βοηθήσει δίνοντάς μας τα «φώτα» της για τη διαχείριση του φαγητού μετά τις γιορτές.

Όλα αρχίζουν από το πρωινό γεύμα. Ποτέ μα πόσο μάλλον μετά τις εορταστικές ημέρες δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό, το οποίο θα φροντίσουμε να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και φτωχό σε ανθυγιεινά λιπαρά και θερμίδες.

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, μιας και είναι πολύ καλή ευκαιρία να γευτούμε τα εποχιακά. Καλό είναι να προτιμάμε τις πράσινες σαλάτες, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά και την ικανοποίηση στο αίσθημα κορεσμού, με απλά λόγια να μην έχουμε παραπάνω κατανάλωση τροφής.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία γύρω από τα γλυκά και να μην είμαστε απόλυτοι καθώς τέτοιες πρακτικές οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Με λίγα λόγια και σοφά μπορούμε να φάμε κάτι γλυκό απλά με εγκράτεια. Πρακτικά να περιορίσουμε τη συχνότητα και την ποσότητα και να στραφούμε σε πιο υγιεινές γλυκές επιλογές, όπως είναι η μαύρη σοκολάτα ή κάποιο γλύκισμα με στέβια ή μέλι.

Όσον αφορά το αλκοόλ, ας μειώσουμε τη συχνότητα κατανάλωσης και ας προτιμάμε πιο ελαφρά ποτά όπως το κρασί και τη μπύρα αλλά και αναψυκτικά δίχως ζάχαρη. Φυσικά πάντα η καλύτερη επιλογή θα είναι το… νερό!

Ναι καλά άκουσες… το νερό, το οποίο προσφέρει ικανοποιητική ενυδάτωση και αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή ροφήματος, ενώ είναι πολύ σημαντικό όταν γυμναζόμαστε. Ένα ακόμα πάτημα να συνεχίσουμε και την άσκηση και να επανέλθουμε δυναμικά στην προπόνηση κάνοντας τον εαυτό μας περισσότερο δραστήριο.

Τέλος η πιο σημαντική συμβουλή είναι η συχνότητα των γευμάτων, πιο μικρά και πιο συχνά γεύματα σε μια σειρά προκειμένου να ανταποκρίνονται στα πιεστικά ωράρια εργασίας και προσωπικής ενασχόλησης μετά τις γιορτές.