ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή: Η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και ο επιτάφιος ανά την Ελλάδα

Μεγάλη Παρασκευή: Η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και ο επιτάφιος ανά την Ελλάδα

Μεγάλη Παρασκευή: Κατάνυξη στις εκκλησίες από πιστούς 

Πλήθος πιστών παρακολούθησε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, γεμίζοντας ασφυκτικά τους ναούς σε όλες τις γωνιές της χώρας. Με την αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού και την ταφή του, κορυφώνεται το Θείο δράμα, λίγες ώρες πριν την ανάσταση του Κυρίου.

Η πρώτη περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα

Από την Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας η Μαρίνα Μοσχάτ μετέφερε εικόνες από τον κόσμο που συμμετείχε στην πρώτη λιτανεία του Επιταφίου στην Κέρκυρα που έγινε στις 12:00. Η πομπή από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Αλύπας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην πόλη της Κέρκυρας θα γίνει περιφορά 37 επιταφίων φέτος, ένας κάθε μισή ώρα, ενώ επιτάφιοι θα πραγματοποιηθούν και σε όλα τα χωριά του νησιού.

Κάθε εκκλησία σε κάθε σημείο του νησιού βγάζει τον Επιτάφιό της με τις χορωδίες να ακολουθούν. Η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, γίνεται μέσα στον Ιερό Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, καθώς το Μ. Σάββατο νωρίς το πρωί, ο επιτάφιος θα συνοδέψει τη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η οποία έχει καθιερωθεί ως φόρος τιμής στο θαύμα του Αγίου το 1553, όπου σε περίοδο μεγάλης πείνας, πλοία με σιτάρι προσέγγισαν το νησί τη στιγμή της περιφοράς του Επιταφίου του Αγίου.

Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνου Κοζάνης

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε και φέτος Μεγάλη Παρασκευή στην τοποθεσία «Γολγοθάς» του Δρυόβουνου Κοζάνης, η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου την οποία παρακολούθησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάκης Νασιάδης.

Πρόκειται για μία από τις πιο κατανυκτικές τελετές αποκαθήλωσης της χώρας, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες κάτοικοι, ιερείς, επισκέπτες και κυρίως νέοι, που ακολουθούν με ευλάβεια την πομπή από την εκκλησία προς το ύψωμα του Γολγοθά.

Η πομπή προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιου ξεκίνησε προς τον λόφο του Γολγοθά, λίγο μετά τις 10 το πρωί από την εκκλησία του Αγίου Μηνά Δρυόβουνου, αμέσως μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών. Στην αρχή της πομπής, βρέθηκαν οι μυροφόρες, ακολουθούμενες από την μπάντα του Δήμου Βοίου και αμέσως μετά από τους εκατοντάδες πιστούς.

Σχετικές ειδήσεις

Μεγάλη Παρασκευή: Τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Μεγάλη Παρασκευή: Ρίγη συγκίνησης στη μοναδική Αποκαθήλωση στη Μονή Πεντέλης (pics)

Ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφτηκε τη Μυτιλήνη τη Μεγάλη Εβδομάδα