ΑΠΟΨΕΙΣ

Τραγωδία στο Μάτι: Χαμερπή ανθρωπάκια «σκοτώνουν» για δεύτερη φορά τους 102 νεκρούς

Τραγωδία στο Μάτι: Χαμερπή ανθρωπάκια «σκοτώνουν» για δεύτερη φορά τους 102 νεκρούς
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

Τραγωδία στο Μάτι: Δύο χρόνια μετά – Πόσες φορές θα σκοτώσουν τους 102 νεκρούς; - Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

Σήμερα 23 Ιουλίου 2020 κλείνουν ακριβώς δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στέρησε τη ζωή σε 102 ψυχές. Οι έρευνες των αρμοδίων αρχών δεν έχουν καταλήξει πουθενά, ενώ ταυτόχρονα από τους διαλόγους μεταξύ των επιτελών της πυροσβεστικής που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, γίνεται αντιληπτή η δομική διαφθορά που υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό.

Δυο χρόνια οι αρμόδιοι κρατικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί και η δικαιοσύνη κυνηγούν την ουρά τους σε μια προσπάθεια η υπόθεση να χαθεί κάπου στο βάθος του χρόνου και να ξεχαστεί…

Να μπει δηλαδή στο αρχείο, όπως τόσα άλλα εγκλήματα και να αποδοθούν οι ευθύνες σε κάποιον «στρατηγό άνεμο», στην «καύσιμη ύλη» στο μεγάλο θερμικό φορτίο και διάφορα άλλα παραμύθια της Χαλιμάς…

Η κυνικότητα με την οποία οι κρατικοί λειτουργοί και το πολιτικό προσωπικό αντιμετωπίζει το όλον ζήτημα είναι πρωτοφανής. Από τους διαλόγους που ακούγονται στα ηχητικά φαίνεται ξεκάθαρα όχι μόνο το «πώς παίζεται το παιχνίδι στην Ελλάδα», αλλά και το πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο στις θέσεις – κλειδιά.

Πόσο χαμηλή είναι η ενσυναίσθηση όλων αυτών που βρέθηκαν σε επιτελικές θέσεις. Μιλάμε για «πάτο»…

Χαμερπή ανθρωπάκια που ανελίχθηκαν στην κυριολεξία επί πτωμάτων.

Θρασίμια που έχουν το θράσος να ξανασκοτώνουν για δεύτερη φορά αυτές τις ψυχές που κάηκαν στο Μάτι…

H πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και το Μάτι είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα.

Αν κάποιος ακούσει προσεκτικά το ηχητικό θα πρέπει να φύγει από την Ελλάδα. Αν δεν ακούσατε, διαβάστε το παρακάτω:

Σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα, ο Ματθαιόπουλος δίνει «οδηγία» στον εμπειρογνώμονα «να φτιάξει πόρισμα για τη φωτιά, όχι φταίει ο ένας, ο άλλος… Φτιάξε ένα πόρισμα με την εμπειρία σου.. Αν είναι ελλιπή στοιχεία, στ’ α…. σου. Δεν πρόκειται να σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα».

Και συνεχίζει: «Πέντε αράδες, πέντε λέξεις, πέντε αυτά… και δωσ’ το. Και μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ να πάρεις την π…».

Και λέει στον πραγματογνώμονα: Θάψτα!

Τι ακριβώς να θάψει; Τις 102 ψυχές;

Να τις σκοτώσει για δεύτερη φορά;

Σε άλλο σημείο, επισημαίνει την «οδηγία» που έλαβε από την «Υπουργό»: «Μην γράψεις πουθενά σου λέω, ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Η Υπουργός αυτό μου’ πε. Κάλεσέ τον, μου λέει, και πες του το. Μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Αποκαλυπτική είναι και η παραδοχή Ματθαιόπουλου για τον τρόπο που «παίχτηκε το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις, για τις μεγάλες φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη τα προηγούμενα χρόνια, όπου καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα: «Έχεις 15 χρόνια, 20, για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω. Θα πούνε, στη Σάμο. Ποιος είναι; Ναι. Και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο-Βασιλειάδη. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια».

«Θες να πάρεις σύνταξη; Ή θες καμιά δυσμενή μετάθεση;». Όσες φορές κι αν ακούσεις το ηχητικό, μόνο ναυτία μπορείς να νιώσεις.

Αυτός ο κύριος, θέλει να θάψουμε αυτή την εικόνα;

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες με τους νεκρούς που κατέγραψε τις πρώτες ώρες της τραγωδίας το Newsbomb.gr:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Δείτε εδώ το ηχητικό:

Μάτι: Ηχητικό ντοκουμέντο που σοκάρει! «Εντολή υπουργού: Μην γράψεις ευθύνες για ανωτέρους»