ΕΘΝΙΚΑ

Κύπρος: Η Αίγυπτος αποδοκίμασε τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων στη «Νεκρή Ζώνη»

Κύπρος: Η Αίγυπτος αποδοκίμασε τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων στη «Νεκρή Ζώνη»
AP.

Το Κάιρο επιβεβαίωσε τη σταθερή του στάση στο Κυπριακό.

Σήμερα (20/08), η Αίγυπτος αποδοκίμασε κατηγορηματικά την επίθεση εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη «Νεκρή Ζώνη», επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό, η οποία βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ότι «μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη “Νεκρή Ζώνη” στην Κύπρο, η Αίγυπτος αποδοκιμάζει κατηγορηματικά την επίθεση κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και επιβεβαιώνει τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό, η οποία είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμη, επεσήμανε πως «η Αίγυπτος εκτιμά τις ιδιαίτερες και στρατηγικές σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Κύπρος: Πυρ ομαδόν κατά της Τουρκίας για τα έκτροπα στη «Νεκρή Ζώνη»

Το πρωί της 18ης Αυγούστου, σημειώθηκε επεισόδιο στη «Νεκρή Ζώνη» της Κύπρου, κοντά στην Πύλα, με επιθέσεις εναντίον ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, από Τουρκοκυπρίους που μετέβησαν στην περιοχή από τα κατεχόμενα, για την εκτέλεση εργασιών εντός της «Νεκρής Ζώνης».

Αυτό το γεγονός προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων στην ευρωπαϊκή κοινότητα αλλά και αντιπροσωπεία της αμερικανικής εξουσίας, με πληθώρα πολιτικών φορέων και προσώπων να καταδικάζει την τουρκοκυπριακή επίθεση σε κυανόκρανους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Τουρκία εμμένει στην εμπρηστική της ρητορική, υποστηρίζοντας ότι για το περιστατικό «ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι».

Μερικές ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και το «ράπισμα» Αμερικάνων βουλευτών στην Τουρκία, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι, ισχυρίσθηκε μεταξύ άλλων ότι «ήταν μεγάλο λάθος, οι Ελληνοκύπριοι να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί.

Η “ΤΔΒΚ” εκφράζει από κάθε βήμα ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών και των ομογενών της. Στην πραγματικότητα, η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι “στρατιωτικό σχέδιο” και εμείς λέμε: “Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο”. Οι Τούρκοι πολίτες, της “ΤΔΒΚ” και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί, έχουν βασικές ανάγκες».

«Οι απειλές και οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες», τονίζει η διεθνής κοινότητα

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί, επίσης, την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη “Νεκρή Ζώνη” και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανακοίνωση των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Hellenic Caucus) σημείωσε πως «καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού και τις ζημιές σε οχήματα αυτού εντός της –ελεγχόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη– ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις.

Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων και οι ζημιές στον εξοπλισμό και τις υποδομές είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του Οργανισμού να εκπληρώσει την ειρηνευτική του εντολή, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της “Νεκρής Ζώνης” του Οργανισμού, να απέχουν από οιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από το σημείο.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες και την επανένωση της Κύπρου».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Χριστοδουλίδη για τα επεισόδια στη «Νεκρή Ζώνη»

Πριν από ένα εικοσιτετράωρο, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ενόσω Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή αναφορικά με το περιστατικό.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του, προς τον κ. Χριστοδουλίδη, για τις απαράδεκτες επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, με το Μέγαρο Μαξίμου να υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας

Η Τουρκία, με την κλιμάκωση των προκλήσεων, επιχειρεί να «ταΐσει» το εγχώριο ακροατήριο και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο με δύο στόχους: Είτε την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, είτε την αναβάθμιση του καθεστώτος των κατεχομένων, με την προσδοκία ότι θα έχει τη στήριξη φιλικών χωρών, όπως –για παράδειγμα– το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Δε θα πετύχει τίποτε από τα δύο. Πρόκειται για μία άσχημη κίνηση της άλλης πλευράς, καθώς αρχίζει το ψευδοκράτος να παρενοχλεί τα Ηνωμένα Έθνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Αθήνα θα θέσει το θέμα σε διεθνές επίπεδο σε όλους τους τόνους, πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας, τονίσθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τουρκία: Νέα ακραία πρόκληση Μπαχτσελί – «Η Κύπρος είναι τουρκική»

Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι εμμένουν στην «εμπρηστική» ρητορική, στον απόηχο της επίθεσης εναντίον ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, από Τουρκοκυπρίους που μετέβησαν στην περιοχή από τα κατεχόμενα, για την εκτέλεση εργασιών εντός της «Νεκρής Ζώνης».

Μετά τους Τσελίκ, Τσαγατάι, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, ήταν σειρά του κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να δώσει συνέχεια στους προκλητικούς ισχυρισμούς.

Σήμερα (20/08), το εθνικιστικό κόμμα των «Γκρίζων Λύκων» δημοσίευσε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω του οποίου «επιχειρείται να σταλεί ένα ιστορικό μήνυμα», όπως επισημάνθηκε. Συγκεκριμένα, διακρίνεται ο Μπαχτσελί να περπατά στο γραφείο του, φορώντας μαύρα άρβυλα στρατού, ενώ ακούγεται το τουρκικό τραγούδι με τίτλο «Μην κλαις, αγάπη μου». Η λεζάντα του βίντεο αναφέρει: «Η Κύπρος είναι τουρκική».

Νωρίτερα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε υποστηρίξει για το συμβάν στην Πύλα ότι «η κυβέρνηση της “ΤΔΒΚ” έδωσε στα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την απάντηση που τούς άξιζε και εξάλειψε τις απερίσκεπτες προσπάθειες παρεμπόδισης του έργου της· έχει δίκιο, οι παρεμβάσεις στην περιοχή είναι σωστές και έχει την πλήρη υποστήριξή μας».

Το παρασκήνιο της εμφάνισης του Μπαχτσελί με στρατιωτικά άρβυλα

Με τις μπότες που φορά, ο Μπαχτσελί επιχειρεί να αντιγράψει τον Κεμάλ Ατατούρκ και ένα επεισόδιο που είχε πρωταγωνιστή εκείνον και έναν Ιταλό αξιωματούχο, την περίοδο των υπογραφών της Συνθήκης της Λωζάνης.

Την περίοδο εκείνη, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Άγκυρα είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον Ατατούρκ, αίτημα το οποίο αποδέχθηκε, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιταλός διπλωμάτης ζήτησε από την Τουρκία την παραχώρηση της Αττάλειας και της Ρόδου. Τότε, ο Ατατούρκ μετέβη στο διπλανό δωμάτιο, φόρεσε τα στρατιωτικά του ρούχα και τα μαύρα άρβυλα και επέστρεψε στη συνάντηση. Αυτή η εξέλιξη φέρεται να «τρόμαξε» τον Πρέσβη, ο οποίος αποχώρησε άπραγος.

Σχετικές ειδήσεις