ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Νέα επεισόδια στις Καστανιές - Χημικά και δακρυγόνα στα σύνορα (pics&vids)

Έβρος: Νέα επεισόδια στις Καστανιές - Χημικά και δακρυγόνα στα σύνορα (pics&vids)
Ένταση και πάλι στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
ASSOCIATED PRESS

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στον Έβρο, με δακρυγόνα και χημικά που έπεσαν από την τουρκική πλευρά.

Αποστολή στον Έβρο: Κώστας Πλιάκος

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα επικρατεί ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν κατά διαστήματα και κατά μήκος των συνόρων να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στις Καστανιές και στην ευρύτερη περιοχή, με τους μετανάστες να πετούν πέτρες και ξύλα κατά των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων.

Παράλληλα, από την πλευρά της Τουρκίας εξαπολύονταν χημικά προς τους άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων ώστε να αποτρέψουν την απόπειρα εισβολής στο ελληνικό έδαφος.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR:

Μετανάστες ακούγονται συνεχώς να φωνάζουν συνθήματα κατά της Ελλάδας ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να περάσουν στη χώρα μας.

Δείτε σε LIVE BLOG: Το Newsbomb.gr σε Έβρο και Μυτιλήνη - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Δείτε στη gallery που ακολουθεί εικόνα από τα σύνορα την Καθαρά Δευτέρα:

Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Σποραδικές απόπειρες

Από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν, σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου και συνελήφθησαν 68 άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Πρόβλεψη - ΣΟΚ για την Ελλάδα

Την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα προβλέπει η έκθεση της υπηρεσίας προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων Frontex, την οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η κατάσταση στα τουρκοελληνικά σύνορα είναι εξαιρετικά δύσκολη τα τελευταία 24ωρα καθώς χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες «πολιορκούν» τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προσπαθώντας να περάσουν από την τουρκική πλευρά και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων Frontex, η οποία είναι διαθέσιμη στην εφημερίδα Die Welt, η πίεση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με αυτήν, η Frontex αναμένει «μαζικές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα» μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία, τις οποίες ήδη οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να αναχαιτίσουν με κάθε τρόπο.

Η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, Frontex, αναμένει ότι η κρίση στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες. «Αναμένονται μαζικές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα», αναφέρεται στην εσωτερική και εμπιστευτική «Έκθεση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Η έκθεση, που απευθύνεται στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, συνεχίζει: «Θα είναι δύσκολο να σταματήσουμε τη μαζική ροή των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει. Επομένως τις επόμενες ημέρες η πίεση αναμένεται να αυξηθεί, ακόμη και αν οι τουρκικές αρχές ενεργήσουν για την αποφυγή των συνοριακών διελεύσεων».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», απάντησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal.

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

«Τορπίλη» από το δήμαρχο Ορεστιάδας: Περνούν τα σύνορα Τούρκοι με «περίεργο» ρόλο

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει με ομάδες προσφύγων, αλλά κυρίως μεταναστών να προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισβάλλουν στην Ελλάδα, τραβώντας συρματοπλέγματα και χρησιμοποιώντας ως ασπίδες λαμαρίνες και κομμάτια από βαρέλια.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τεταμένη, καθώς εδώ και μισή ώρα, γίνονται συνεχώς επεισόδια με τη ρίψη δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά, όπου είναι συγκεντρωμένοι περίπου 300 άνθρωποι», ανέφερε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός - Βόμβα από ΠΟΥ: Εξοπλιστείτε με συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης

Διέρρευσε εμπιστευτική αναφορά της Frontex για το μεταναστευτικό: Πρόβλεψη - ΣΟΚ για την Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις