ΕΛΛΑΔΑ

Οι ειδικοί ανησυχούν για ένα έκτο κύμα πανδημίας - Φόβοι για 50 θανάτους την ημέρα

Οι ειδικοί ανησυχούν για ένα έκτο κύμα πανδημίας
Οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας 
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Ανήσυχοι είναι οι ειδικοί για το ξέσπασμα ενός 6ου κύματος κορονοϊού πριν τον Σεπτέμβρη

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, οι ειδικοί ανησυχούν για έκτο κύμα πανδημίας. Οι επαναμολύνσεις εμβολιασμένων και νοσούντων από τις νέες παραλλαγές Όμικρον, 4 και 5 κι ένα κύμα έξαρσης καταρχήν στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι αιτίες που οι ειδικοί ανησυχούν για ένα έκτο κύμα πανδημίας.

Σαρηγιάννης: «Είναι στο χέρι μας να ξεφύγουμε»

«Η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά της ανοσίας και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη», ανέφερε στην τηλεόραση της ΕΡΤ o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι στο χέρι μας να ξεφύγουμε» και ανέφερε ότι η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες. Ήδη βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αν δούμε αύξηση στις ΜΕΘ θα δούμε και στους θανάτους, ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην EΡΤ.

«Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο των 100 θανάτων την ημέρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τους 50 θανάτους την ημέρα.

«Οι σκληροί δείκτες είναι αποτέλεσμα κρουσμάτων πριν από 15 ημέρες. ‘Ήδη βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αν δούμε αύξηση στις ΜΕΘ θα δούμε και στους θανάτους», ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Γκάγκα: Σε λογική προφύλαξης το φθινόπωρο

«Το φθινόπωρο θα πάμε σε μια λογική προφύλαξης όπως πάμε για την γρίπη γιατί ο χειμώνας είναι πάντα πιο δύσκολος, έχουμε συγχρωτισμό, αύξηση των κρουσμάτων. Άρα πάμε σε έναν εμβολιασμό πιο καθολικό. Οι ηλικίες και το ποιος θα το κάνει θα είναι θέμα συστάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό για την Covid-19, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας».

«Φαίνεται όμως να μην ανεβαίνει εκθετικά όπως ανέβαινε μέχρι τώρα και ο κυριότερος λόγος είναι ότι είμαστε ανοσοποιημένοι. Έχουμε πράγματι 8000-9000 κρούσματα την ημέρα, έχουμε μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές, αλλά παρά την αύξηση έχουμε και εξιτήρια και αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 700 ασθενείς που είναι νοσηλευόμενοι για κόβιντ όταν στο peak της πανδημίας είχαμε πάνω από 6000», πρόσθεσε.

Ψαλτοπούλου: «Είμαστε σε περίοδο ατομικής ευθύνης»

Να μην περιμένουν τον Σεπτέμβρη για να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 80 ετών, συνιστά η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας για πανευρωπαϊκή οδηγία, ενώ όπως λέει, διανύουμε περίοδο ατομικής ευθύνης αντί υποχρεωτικότητας.

«Tον Σεπτέμβρη αναμένεται αύξηση κρουσμάτων σε όλο το Βόρειο ημισφαίριο» είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, εφιστώντας την προσοχή στα εξής σημεία:

  • η χρήση μάσκας μπορεί να μην επιβάλλεται αλλά είναι πλεόν θέμα ατομικής ευθύνης
  • άτομα 70 ετών και άνω να μην περιμένουν τον Σεπτέμβριο για τέταρτη δόση
  • άτομα με προβλήματα υγείας αλλά και εκείνοι που τα φροντίζουν να είναι ιδαίτερα προσεκτικά όπως και οι
  • ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι

Σχετικές ειδήσεις