ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Νύχτα παγετού σε όλη τη χώρα - Επί ποδός για την 2η επέλαση του χιονιά

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Νύχτα παγετού σε όλη τη χώρα - Επί ποδός για την 2η επέλαση του χιονιά
INTIME

Kακοκαιρία «Ελπίς»: Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στη χώρα, με πυκνές χιονοπτώσεις, καταιγίδες, ψύχος και θυελλώδεις ανέμους - Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκονται Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, ωστόσο προβλήματα εντοπίζονται και νοτιότερα - Στα «λευκά» και τα ορεινά της Αττικής, ενώ νιφάδες πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας - Δύσκολη αναμένεται η νύχτα

Η κακοκαιρία Ελπίς χτυπά πολλές περιοχές της χώρας με τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι οι πολικές θερμοκρασίες και οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Την Κυριακή αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Πελοποννήσου και τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές πάνω από τα 300 μέτρα, οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα των νησιών του Αιγαίου, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Κρήτης και στα δυτικότερα τμήματα των Δωδεκανήσων, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 200-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στα νησιά του Αιγαίου και στα ορεινά της Κρήτης θα είναι τοπικά ισχυρές. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Η θερμοκρασία -σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και νότια- θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 5, στην Ήπειρο από -12 έως 6 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -11 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 Μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Τα φαινόμενα μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται να εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς.

Δείτε την gallery:

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Προειδοποίηση Καλλιάνου! Χιονοκαταιγίδες στην Αττική

Η κακοκαιρία με το όνομα Ελπίς έχει κυκλώσει τη χώρα και σταδιακά ντύνει κάθε νόμο της πατρίδας μας στα λευκά.

Από το απόγευμα της Παρασκευή οι χιονοπτώσεις είναι έντονες στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Αττικής αλλά και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Αν και το απόγευμα του Σαββάτου να φαινόμενα έχουν εξασθενήσει, το κρύο είναι τσουχτερό και όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, από εδώ και στο εξής ότι πέφτει θα είναι χιόνι. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής τα φαινόμενα θα είναι τοπικά, ωστόσο, από τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκινάει η σφοδρή επέλαση της Ελπίδος.

Μάλιστα, όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος, στην Αττική προβλέπονται ακόμα και χιονοκαταιγίδες, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να το στρώσει ακόμα και στο Σύνταγμα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου:

ΠΙΘΑΝΕΣ ΧΙΟΝΟΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι - απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι - απόγευμα, είναι τα ακόλουθα :

Πιθανότητες χιονόπτωσης :

- Στην κεντρο-βόρεια Αττική : 99%
- Στη νότια Αττική : 90%

Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm :

- Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα : 99%
- Στο κέντρο της Αθήνας : 85%
- Στα νότια προάστια : 55-60%
- Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κτλπ) : 35-40%

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ' ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον.

Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα φαίνεται ότι έχουν σχεδόν "κλειδώσει". Από εδώ και στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται από όλους μας είναι μεγάλη προσοχή διότι οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού θα είναι πολύ πυκνές (και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα) και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοθύελλες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΧΙΟΝΟ-ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, από το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια, στην Αττική (και όχι μόνο), να δούμε ένα φαινόμενο που σπανίως μπορεί να το δει κάποιος, όπως τις χιονο-καταιγίδες! Δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καβάλα: Μυστήριο με τον πνιγμό 38χρονης φωτογράφου - Τι λένε οι μάρτυρες

Θρίλερ με πυροβολισμούς στη Βούλα: Τσακώθηκαν σε φούρνο με όπλα και μαχαίρια – Δύο τραυματίες

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: «Ελπίς» όπως «Μήδεια» - Πότε θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας