ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εορτασμοί για την Ημέρα της Βαστίλης στη σκιά της πανδημίας –Στιγμές από την εθνική γιορτή

Γαλλία: Εορτασμοί για την Ημέρα της Βαστίλης στη σκιά της πανδημίας –Στιγμές από την εθνική γιορτή

Μετά από το περυσινό «διάλειμμα» λόγω της πανδημίας, η Γαλλία γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Βαστίλης, την εθνική της ημέρα, με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία.

Η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της κατάληψης της Βαστίλλης, το σύμβολο της τυραννίας που το 1789 κατέρρευσε μαζί με τη μοναρχία, τίμησε φέτος τα γαλλικά στρατεύματα της Αφρικής.

Οι ειδικές δυνάμεις που εμπλέκονται σε τζιχαντιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής είχαν την τιμητική τους στην εθνική επέτειο, δείγμα των στρατιωτικών προτεραιοτήτων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τα στρατεύματα που προέρχονται από την πολυεθνική δύναμη Takuba που έχει αναπτυχθεί στην Αφρική οδήγησαν την πομπή, μία διπλωματική επιλογή με ξεκάθαρο μήνυμα από το Παρίσι, οπως σχολίασαν οι αναλυτές.

Στις στρατιωτικές επιδείξεις παίρνουν μέρος 4.400 πεζικάριοι, 73 αεροσκάφη, 24 ελικόπτερα, 221 τροχοφόρα και 200 έφιπποι της πολιτοφυλακής της γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Μακρόν, ο οποίος ηγήθηκε της τελετής, προσπαθεί συχνά να πείσει τους απρόθυμους Ευρωπαίους εταίρους να εντείνουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ειδική δύναμη Takuba. Ανακοίνωσε σχέδια για αποχώρηση γαλλικών στρατευμάτων από την περιοχή Σαχέλ τον περασμένο μήνα.

Η παρέλαση στο Παρίσι, ειναι μια περιορισμένη έκδοση του συνηθισμένου σόου, με μόνο 10.000 άτομα να την παρακολουθούν αντί για τα 25.000 που δίνουν παραδοσιακά το παρών. Ολοι τους παρίστανται υποχρεωτικά με μάσκες και φέρουν μαζί τους το πιστοποιητικό υγείας (εμβολιασμού ή ανάρρωσης)

Η Ημέρα της Βαστίλης γιορτάζεται επίσης με εντυπωσιακές επιδείξεις στρατιωτικών αεροσκαφών και πυροτεχνήματα σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Το βράδυ η δημαρχία του Παρισιού οργανώνει στις 11 μ.μ. τη γιορτή των πυροτεχνημάτων, στο Πεδίο του Άρεως με την παρουσία 15.000 ανθρώπων το πολύ.

Ο πύργος του Άιφελ θα φωτιστεί με μια φωτιστική σκηνοθεσία της επιχείρησης Ruggieri που έχει θέμα την ελευθερία.

Σαν σήμερα το 1789 ο λαός του Παρισιού άλωσε τη Βαστίλη, μετατρέποντας το φρούριο από σύμβολο ιστορικής αδικίας σε φάρο ελευθερίας, ισότητας και αδελφότητας.

Η έφοδος στη Βαστίλη θεωρείται καταλύτης για τη Γαλλική επανάσταση και αντιπροσωπεύει τη γέννηση ενός σύγχρονου έθνους.

Ημέρα Μνήμης στη Νίκαια

Παράλληλα με τους εορτασμούς, η Νίκαια της Ριβιέρας τιμάει σήμερα την πέμπτη επέτειο μιας τρομοκρατικής επίθεσης που συγκλόνισε τη χώρα.

Στις 14 Ιουλίου του 2016 ο οδηγός ενός φορτηγού σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο, πέφτοντας πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων.

Ο τζιχαντιστής που έπεσε νεκρός λίγο μετά απο τη γαλλική αστυνομία, είχε σκοτώσει 86 ανθρώπους, σε μία από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ επισκέπτεται την πόλη για μία τελετή που θα γίνει στο χώρο του μνημείου, ,με τις αρχές της πόλης να απελευθερώνουν 86 περιστέρια σε ένδειξη ειρήνης.

Οι αρχές της Νίκαιας διοργανώνουν συναυλία αργότερα το απόγευμα.
Στις 10:34 μ.μ., τη στιγμή που ξεκίνησε η φονική πορεία του φορτηγού, 86 ακτίνες φωτός φώτισαν την προκυμαία για να τιμήσουν τους νεκρούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δύσκολη η κατάσταση στα νησιά – Ποιες είναι οι πιο «μολυσμένες» περιοχές