ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Η Μέρκελ και οι 4 Αμερικανοί πρόεδροι – Τα μπάρμπεκιου και το...αμήχανο μασάζ

H Άνγκελα Μέρκελ
H Άνγκελα Μέρκελ
ΑΡ

Καγκελάριος της Γερμανίας επί 16 χρόνια, η Άνγκελα Μέρκελ εγκαταλείπει το τιμόνι της χώρας, μετά τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας και η πρώτη που παραιτείται οικειοθελώς, η Μέρκελ συνεργάστηκε με 4 Αμερικανούς προέδρους. Η «αυτοκράτειρα της Ευρώπης» όπως την έχουν βαφτίσει, αποφάσισε να μην λάβει μέρος στις γερμανικές εκλογές της Κυριακής, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή σκυτάλης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Από τα πολυτελή μπάρμπεκιου με τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους μέχρι τις δύσκολες και αμήχανες στιγμές με τον Ντόναλντ Τραμπ, η θητεία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σημαδεύτηκε -μεταξύ άλλων- από τα…επεισοδιακά ραντεβού της με τον εκάστοτε πλανητάρχη.

H Mέρκελ με τον ΜπάιντενΑ.Ρ

Η Μέρκελ επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τον περασμένο Ιούλιο, αποχαιρετώντας ένα γνώριμο κτήριο, τον Λευκό Οίκο και συνομιλώντας με έναν παλιό της γνωστό τον βετεράνο της διπλωματίας, Τζο Μπάιντεν.

Η τελευταία της επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Υποδεχόμενος την Μέρκελ– στην τελευταία της επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ως καγκελάριος- ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε τις ανησυχίες του σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ποσότητες ρωσικών κοιτασμάτων στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά.

H Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία έχει διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό Nord Stream 2 και ο οικοδεσπότης είπε ότι «οι καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, ωστόσο, ότι δεν επιτρέπεται στη
Μόσχα να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

«Σε προσωπικό επίπεδο, πρέπει να σου πω ότι θα μου λείψεις στις Συνόδους Κορυφής», της είχε πει ο Μπάιντεν. Η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία είχε μια δύσκολη σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, έδειξε την εξοικείωσή της με τον Μπάιντεν, αποκαλώντας τον «Αγαπητέ Τζο».

«Θέλω να δω τα Βραχώδη Όρη και να ακούσω Σπρίνγκστιν»

Η Μέρκελ μιλούσε πάντα με θαυμασμό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει το 2019 στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, είπε ότι, μεγαλώνοντας στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ονειρευόταν από παιδί να επισκεφτεί την Αμερική.

«Λόγω του μεγέθους της, της ποικιλομορφίας και του πολιτισμού της», είπε. «Να δω Βραχώδη Όρη, να οδηγώ και να ακούω Μπρους Σπρίνγκστιν - αυτό ήταν το όνειρό μου» δήλωνε.

H Mέρκελ με τον Μπους και τον Μπερλουσκόνι το 2008Α.Ρ

Οι σχέσεις της ωστόσο με τους εκάστοτε προέδρους των ΗΠΑ είχαν τα πάνω και τα κάτω τους. Όταν ανέλαβε την εξουσία το 2005, οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας εξακολουθούσαν να ανακάμπτουν από την αντίθεση που είχε εκφράσει το Βερολίνο στον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Μέρκελ και ο Μπους επίσης δεν είχαν τις ίδιες απόψεις σε μία σειρά θεμάτων -απο Γκουαντάναμο μέχρι τις δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα και με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο απέκτησε προσωπική φιλία, υπήρξαν εμπόδια όταν αποκαλύφθηκε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις κλήσεις της.

Η δύσκολη σχέση με τον Τραμπ

Με τον Τραμπ, οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ κλυδωνίστηκαν ακόμη περισσότερο, με ένα στιγμιότυπο του 2018 να μένει στην ιστορία ως ενδεικτικό της ταραχώδους σχέσης των δύο ηγετών.

Πρωτοεμφανίστηκε στον επίσημο λογαριασμό της Μέρκελ στο Instagram και την έδειχνε να κοιτάζει όρθια πάνω από ένα τραπέζι τον τότε πρόεδρο Τραμπ που ήταν στην άλλη πλευρά και είχε τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος του, σε προφανή θέση άμυνας.

Η Μέρκελ είχε εκφράσει την ανυπομονησία της για να ανοίξει ένα «νέο κεφάλαιο» στις διατλαντικές σχέσεις υπό τον Μπάιντεν, τον οποίο γνώριζε καλά από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος. Συναντήθηκαν επίσης στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G7 στην Kορνουάλη.

Σε μία παλαιότερη Σύνοδο των 8 ισχυρών στην Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος Μπους είχε κάνει ένα σύντομο μασάζ στο λαιμό στην Γερμανίδα καγκελάριο, σκηνικό που είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και έμεινε στην ιστορία.

Φανερά έκπληκτη και αμήχανη η Άνγκελα Μέρκελ είχε απομακρύνει τα χέρια στον «αρχιγκαφατζή» του Λευκού Οίκου, όπως τον είχαν χαρακτηρίσει.

Το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στις διατλαντικές σχέσεις δεν θα περιλαμβάνει την Μέρκελ, τη μακροβιότερη εκλεγμένη ηγέτιδα της Ευρώπης...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προς ακύρωση το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ελπιδοφόρο - Όλο το παρασκήνιο

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής

Big Brother: Απίστευτη αποκάλυψη - «Το κρεβάτι γιατί κουνιέται; 2-3 φορές τη μέρα το κάνουν σίγουρα»