ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Αυστρίας

Σκάνδαλο με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Αυστρίας

Κατηγορίες κατά της αυστριακής εφημερίδας Die Kronen Zeitung ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τη χρησιμοποίηση photoshop σε ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Συρία.

Συγκεκριμένα στο φύλλο της 28ης Ιουλίου δημοσιεύθηκε φωτογραφία συριακής οικογένειας στο φόντο της κατεστραμμένης πόλης – ένας άνδρας με παιδί στα χέρια και μιά γυναίκα με μαντίλα περπατούν στο δρόμο. Η φωτογραφία αφορούσε το άρθρο για τις μάχες στο Χαλέπι.

Λίγο μετά την έκδοση του φύλλου εξακριβώθηκε ότι πρόκειται για φωτογραφικό μοντάζ, στο οποίο συνδυάζονται φωτογραφία του πρακτορείο ΕΡΑ, στην οποία προσφυγική οικογένεια από το Χαλέπι περπατά στο φόντο ενός συνηθισμένου για τη Συρία τοπίου της πόλης, και φωτογραφία κατεστραμμένων κατοικιών στη Χομς. Η Die Kronen Zeitung κατηγορείται για εσκεμμένη πλαστογράφηση φωτογραφικών υλικών για τη δραματοποίηση της διένεξης στη Συρία.

Η εφημερίδα Die Kronen Zeitung είναι η μεγαλύτερη στην Αυστρία. Καθημερινά τη διαβάζουν πάνω από 2 εκατομμύρια 900 χιλιάδες αναγνώστες, δηλαδή το 43% του συνολικού αριθμού αναγνωστών εφημερίδων στην Αυστρία.