ΚΟΣΜΟΣ

Εξάρθρωση του επιμελητειακού πυρήνα της ΕΤΑ σε τριπλή επιχείρηση

Εξάρθρωση του επιμελητειακού πυρήνα της ΕΤΑ σε τριπλή επιχείρηση

Οι αρχές της Ισπανίας υποστήριξαν σήμερα ότι εξάρθρωσαν τον «πυρήνα» του μηχανισμού επιμελητείας της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ χάρη σε μία τριπλή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και κατέληξε στη σύλληψη έξι υπόπτων ως μελών του ένοπλου κινήματος.

Οι έξι συλληφθέντες σήμερα τα ξημερώματα στις τρεις γαλλικές κοινότητες Μπλουά, Μπριβ-λα-Γκαγιάρ και Μονπελιέ, «δρούσαν σε τρεις ομάδες, που αποτελούσαν τον πυρήνα της επιμελητείας» της βασκικής οργάνωσης, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

«Συνεπώς είμαστε σε θέση να πούμε πως σήμερα συνελήφθη ο πυρήνας της επιμελητείας της ΕΤΑ», επισήμανε ο υπουργός, εκτιμώντας πως η επιτυχής αυτή επιχείρηση απέδειξε «την κατάσταση ακραίας επιχειρησιακής αδυναμίας» της οργάνωσης, που τη θέτει «ενώπιον της αναπόφευκτης διάλυσής της».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση επέτρεψε «την εξάρθρωση τριών ζωτικών δομών για την επιβίωση της ΕΤΑ και των μελών της, που είναι η φρούρηση στις κρυψώνες των όπλων, η προμήθεια κλεμμένων αυτοκινήτων και η κατασκευή πλαστών εγγράφων». Παράλληλα, βρετανικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την απέλαση στην Ισπανία του φερόμενου ως μέλους της ΕΤΑ Ραούλ Φουέντες Βιλιότα, έπειτα από τα αλλεπάλληλα αιτήματα της Μαδρίτης, που τον καταζητεί για «απόπειρα δολοφονίας» και «συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση».

«Επισήμως διατάσσουμε σήμερα την απέλασή του στην Ισπανία», δήλωσε σήμερα ο δικαστής Νίκολας Έβανς για τον 46χρονο Φουέντες Βιλιότα, ο οποίος παρακολουθούσε μέσω βιντεοδιάσκεψης τη διαδικασία στο δικαστήριο του Ουέστμινστερ από τη φυλακή του στο Λονγκ Λάρτιν στην κεντρική Αγγλία, όπου κρατείται μετά την σύλληψή του τον περασμένο Νοέμβριο στο Λίβερπουλ, μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Οι συνήγοροί του Φουέντες Βιλιότα δήλωσαν πως σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση για αναίρεση της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, εντός της διορίας των επτά ημερών που έχουν το δικαίωμα να το πράξουν.