ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση συναγερμού Ουγγαρία και Βόρεια Γερμανία

Σε κατάσταση συναγερμού Ουγγαρία και Βόρεια Γερμανία

Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ στην Βουδαπέστη αναμένει η Ουγγαρία τη στάθμη των υδάτων του Δούναβη το ερχόμενο σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Η στάθμη του ποταμού στην ουγγρική πρωτεύουσα αναμένεται να φθάσει, όταν θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, στα 8,85 μέτρα, δηλαδή 25 εκατοστά πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχε ανέλθει το 2006.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα φράγματα ενισχύθηκαν κατά μήκος του ποταμού σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στρατιώτες και εθελοντές συνεχίζουν τις εργασίες για την ενίσχυσή τους με σάκους γεμάτους άμμο.

«Ο όγκος του νερού που έρχεται είναι εξαιρετικά τεράστιος, συνιστώντας πραγματικά μια απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, αλλά με καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι στο χειρότερο σενάριο αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χρειαστεί να απομακρυνθούν, με πρώτους «υποψήφιους» περίπου 55.000 κατοίκους οι οποίοι διαμένουν σε κτήρια της εργατικής εστίας στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Στη Γερμανία, σε εγρήγορση για τον κίνδυνο από τις πλημμύρες βρίσκονται σήμερα οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της χώρας, την ώρα που στον νότο αρχίζει σιγά-σιγά η επισκευή των ζημιών.

Στο βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, οι αρχές αναμένουν την άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έλβα ως το σαββατοκύριακο.
Χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων και άνθρωποι που ζουν κοντά στις όχθες του ποταμού κάνουν προετοιμασίες για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται.

Σε ορισμένες περιοχές, ομάδες κατοίκων επαγρυπνούν και κάνουν περιπολίες εκ περιτροπής όλο το 24ωρο για να ελέγχουν αν τα φράγματα αντέχουν στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ροή Ειδήσεων