ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερα εννέα μέλη της ΕΤΑ

Ελεύθερα εννέα μέλη της ΕΤΑ

Η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα να απελευθερώσει εννέα κρατούμενους, μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, μετά την απόφαση τον Οκτώβριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που είχε ζητήσει την απελευθέρωση της Ινές ντελ Ρίο Πράντα.

Το Εθνικό Δικαστήριο της Μαδρίτης, που είναι αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, εκτίμησε ότι οι εννέα αυτοί κρατούμενοι της ETA βρίσκονταν σε συνθήκες «παρόμοιες» με εκείνη της Ρίο Πράντα, μέλος της οργάνωσης αυτής που είχε καταδικαστεί σε 3.828 χρόνια κάθειρξη για 24 δολοφονίες και αφέθηκε ελεύθερη στις 22 Οκτωβρίου.

Την προηγουμένη το ΕΔΑΔ του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» την κράτησή της μετά το 2008, οπότε αναμενόταν να αφεθεί ελεύθερη λόγω της καλής της διαγωγής.

Το 2006 η ισπανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι λόγω καλής διαγωγής θα πρέπει να αφαιρείται χρόνος από την συνολική καταδίκη ενός κρατουμένου κι όχι από τα 30 έτη που αποτελούν το όριο. Αυτό σήμαινε ότι η Ντελ Ρίο Πράντα δεν θα είχε καμία πιθανότητα να βγει από την φυλακή προτού περάσουν τα 30 χρόνια.

Η πρακτική αυτή καταδίκης είναι γνωστή ως «Δόγμα Παρό», καθώς έχει πάρει το όνομά της από τον πρώτο κρατούμενο της ΕΤΑ στον οποίο εφαρμόστηκε, τον Ανρί Παρό.

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθησαν ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά της Ρίο Πράντα από τις αλλαγές που έγιναν αναδρομικά στους κανόνες καταδίκης.

Οι δικαστές του Εθνικού Δικαστηρίου έκριναν ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ θα μπορούσε να ισχύσει για όλους τους κρατούμενους της ΕΤΑ που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με την Ρίο Πράντα.

Σήμερα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, «αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερα εννέα μέλη των ΕΤΑ που πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις», από τους έντεκα οι υποθέσεις των οποίων εξετάστηκαν.

Αυτοί αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι ήδη από σήμερα.

Δεκάδες κρατούμενα μέλη της ΕΤΑ έχουν καταθέσει αιτήσεις απελευθέρωσης στην ισπανική δικαιοσύνη μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ρίο Πράντα.