ΚΟΣΜΟΣ

Απαγορεύτηκε διαδήλωση υποστήριξης στα κρατούμενα μέλη της ΕΤΑ

Απαγορεύτηκε διαδήλωση υποστήριξης στα κρατούμενα μέλη της ΕΤΑ

Η ισπανική δικαιοσύνη απαγόρευσε σήμερα μια διαδήλωση που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο στο Μπιλμπάο με αίτημα τον επαναπατρισμό των φυλακισμένων μελών της βασκικής αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης ETA, μια απόφαση που λαμβάνεται στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία έγιναν νέες συλλήψεις μελών ενός δικτύου υποστήριξης των κρατούμενων.

Ο δικαστής Ελόι Βελάσκο «απαγόρευσε» τη διαδήλωση καθώς εκτίμησε ότι πίσω από τους διοργανωτές της κρύβεται η ομάδα υποστήριξης κρατουμένων Herrira, που εξαρθρώθηκε έπειτα από μια επιχείρηση της αστυνομίας τον Οκτώβριο.

Το δίκτυο Tantaztanta (σταγόνα-σταγόνα), που παρουσιάζεται ως μια οργάνωση πολιτών, είχε καλέσει να υπάρξει το Σάββατο στο Μπιλμπάο «μια χωρίς κινητοποίηση των πολιτών προηγούμενο στην ιστορία της χώρας των Βάσκων » για να ζητήσουν «τον επαναπατρισμό των βάσκων κρατουμένων».

Το αίτημα αυτό υποστηρίζουν το αυτονομιστικό βασκικό αριστερό κόμμα, η δεύτερη δύναμη στη χώρα των Βάσκων, και η ένοπλη οργάνωση ETA, όμως η δεξιά ισπανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εμμένει στη πολιτική της διασποράς των κρατουμένων.

RAXOI31871231231

Σύμφωνα με την επιτροπή υποστήριξης των κρατούμενων μελών της ETA Etxerat, αυτοί ανέρχονται σε 520 και κρατούνται σε 79 φυλακές στην Ισπανία και τη Γαλλία.